»Mafián« Morava: V politice skončil... A teď i rozvod! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

»Mafián« Morava: V politice skončil... A teď i rozvod!

Archivní fotografie Jana Moravy a jeho ženy Kláry. To byli ještě šťastní.
Archivní fotografie Jana Moravy a jeho ženy Kláry. To byli ještě šťastní.

PRAHA – Kdo je ve skutečnosti exposlanec Jan Morava (29, ODS), který se »zviditelnil« kauzou sbírání kompromitujících fotek svých kolegů? Snaživý, mladý politik, či mafián, který se nebojí jít přes mrtvoly? Aha! pátralo po jeho minulosti.


● Život v troskách
● Rozvod a konec politické kariéry

To je manželka Jana Moravy!
Už půl roku na ni kašle!

> Stranil se jí, nechtěl ji vidět
> Odkládala totiž mateřství
> Pak jí přinesl žádost o rozvod

A naši reportéři zjistili, že se mu život úplně zhroutil. Zveřejněním reportáže na Nově vzala za své nejen jeho politická kariéra, když musel složit poslanecký mandát, ale stejně tak se mu nedaří ani v životě osobním – rozvádí se totiž se manželkou Klárou (25).

S manželkou přitom ještě před půlrokem vedl spořádaný rodinný život. Bydleli v malé vesničce Kly nedaleko Neratovic v bytě 3+1, který Morava zdědil po dědovi. Manželství bylo v pohodě a nic nenasvědčovalo tomu, že by se na tom mělo něco změnit. „S naší Klárou chodil už od jejích patnácti let a manželé jsou přes čtyři roky,“ říká o soužití páru tchyně Jana Moravy paní Ševčíková.

Pak se ale vše začalo měnit. „Posledního půl roku se už ale neviděli. On si chodil domů jen pro složenky a v dubnu jí předal papír, kde žádal o rozvod. Jako důvod uvedl rozdílnost zájmů. Je pozoruhodné, že po devíti letech zjistil, že mají rozdílné zájmy.“

Morava politice obětoval opravdu hodně. Do sněmovních voleb v roce 2006 šel s heslem »Občan, rodina, obec«. „Chtěl mít dítě, aby jeho image rodinného politika byla úplná, ale dcera na to byla moc mladá, takže to odkládala,“ říká paní Ševčíková.

Když tedy Moravovy plány na dítě nevyšly, změnil i politické heslo na »Pravý čas pro pravé lidi«, se kterým nakonec uspěl a ve 27 letech se stal poslancem. Když ale přičichl k velké politice, přestal se o manželku zajímat. „Dcera je z toho zničená, nešťastná, hrozně ji zklamal. Když se o něm chtěla za posledního půl roku něco dozvědět, tak leda z novin nebo z televize. Já ale věděla, že je to mladej trouba,“ vypráví paní Ševčíková.

Paradoxní situace měla nastat i 27. srpna tohoto roku, kdy měl mladý pár slavit čtyřleté výročí svatby. Místo oslav se ale Morava věnoval aktivitám, které ho později »proslavily« – vyzvedával ten den na ruzyňském letišti Martinu, dceru poslankyně zelených Olgy Zubové. Právě pomocí Martiny chtěl Zubovou vydírat a ukázat jí, že má někdo její dceru pod kontrolou. Právě snahy o vydírání ho nakonec stály poslanecké křeslo. Jako snaživého, schopného, místy vlezlého popisuje souseda Moravu také paní Jaroslava. „Všechno tu zařizoval – koupi bytovek, cest, byl takový úslužný,“ líčí paní Jaroslava. Podivné praktiky svého souseda nemůže pochopit. „Mohl být inteligentnější, když je politik. Zklamal mě fest,“ dodala.

Z Moravova jednání musejí být zdrceni i rodiče, oba oblíbení pedagogové. Syna se snažili přísnou výchovou připravit na život, ale že se jim takto za jejich lásku a péči odvděčí, je ranou pod pás.


Autor: VÁCLAV KOUKOLÍČEK
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.