Katedrála sv. Víta je definitivně církve | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Katedrála sv. Víta je definitivně církve

Katedrála sv. Víta
Katedrála sv. Víta (: ČTK)

PRAHA – Katedrála sv. Víta, jeden ze symbolů Prahy i celého Česka, patří definitivně církvi. A to i s přilehlými nemovitostmi. Rozhodl o tom včera pražský městský soud.

Katedrála sv. Víta, jeden ze symbolů Prahy i celého Česka, patří definitivně církvi. A to i s přilehlými nemovitostmi. Rozhodl o tom včera pražský městský soud. Spor o katedrálu mezi státem a církví trval více než 13 let.

Obvodní soud pro Prahu 1 přiřkl katedrálu církvi již dvakrát, městský soud ale první verdikt zrušil a spor vrátil k novému projednání. Včera se s názorem obvodního soudu ztotožnil. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se však nehodlá vzdát. „Obrátíme se s dovoláním na Nejvyšší soud,“ uvedla právnička úřadu Milada Šípková.

Dovolání však nemá odkladný účinek, včerejší rozhodnutí soudu je proto pravomocné. Katedrála s pozemkem a věž u chrámu sv. Víta s pozemkem patří Metropolitní kapitule u svatého Víta.

Zásadním důkazem ve sporu bylo nařízení vlády z roku 1954, kterým vláda rozhodla, že se správcem nemovitostí stává stát. Následně však nedošlo k převodu majetku na stát. Proto soud katedrálu přiřkl církvi.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.