Tohle mají Češi nejraději! Lahvové pivo, tvarohovou zmrzlinu, tavený sýr a housky s mákem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tohle mají Češi nejraději! Lahvové pivo, tvarohovou zmrzlinu, tavený sýr a housky s mákem

Na co si potrpíme?
Na co si potrpíme? (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Chceme limonádu téměř bez bublinek, tučné jogurty a hutné tvarohové nanuky! To, čemu se jinde v Evropě vyhýbají, Češi podle odborníků na gastronomii naopak vyžadují. Kvůli specifickým potřebám českých konzumentů musí výrobci limonád své produkty dokonce zbavovat nadměrných bublinek!

Chceme limonádu téměř bez bublinek, tučné jogurty a hutné tvarohové nanuky! To, čemu se jinde v Evropě vyhýbají, Češi podle odborníků na gastronomii naopak vyžadují. Kvůli specifickým potřebám českých konzumentů musí výrobci limonád své produkty dokonce zbavovat nadměrných bublinek!

Chutě Čechů jsou pořádně neobvyklé! Nad silně sycenými limonádami a minerálkami totiž ohrnujeme nos. „Češi jednoznačně chtějí méně bublinek. Nejoblíbenější je jemně perlivá varianta,“ popsal generální ředitel české pobočky Coca-Cola HBC Tomáš Kadlec pro Marketing&Media. Nápoje, které tak firma hodlá vyslat na český trh, musí být upravovány podle chutí Čechů. Výjimkou je ale Coca-Cola, jejíž chuť je po celém světě stejná.

Na mlsný a konzervativní český jazýček ale upozorňují i výrobci zmrzlin. Experimenty v chutích totiž tuzemští obyvatelé nemají rádi a nic moc jim neříká ani nízkokalorická zmrzlina. „Češi vyžadují tučné a tvarohové zmrzliny. Fenoménem je třeba ruská zmrzlina nebo nanuky s příchutí ovoce a tvarohu. Novinky konzumenti rádi ochutnají, ale většinou se vrátí k tradičním chutím. Zatímco jinde v Evropě frčí příchutě mojito nebo piñacolada, Češi chtějí vanilku, čokoládu a jahody,“ popsal Lukáš Dědek ze společnosti Nowaco.

Podobné problémy s českými libůstkami mají i výrobci jogurtů nebo kávy. Nejvíce totiž kupujeme tučné a smetanové jogurty, na ty nízkokalorické moc nedáme. Zatímco v Americe se nejlépe prodává klasická černá káva, Češi si v poslední době zvykli na jemnější laté, espreso nebo kapučíno.

Další klasikou, která u českých jedlíků přetrvává, je láska k velkým porcím. „Lidé chtějí hlavně velkou porci a sytější jídlo. Nekoukají příliš na kvalitu surovin a ani u dětí často nepreferují zdravou výživu,“ dodala Zuzana Albrechtová z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Češi oproti jiným národům navíc zbožňují vepřové maso.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.