Tohle mají Češi nejraději! Lahvové pivo, tvarohovou zmrzlinu, tavený sýr a housky s mákem
PRAHA – Chceme limonádu téměř bez bublinek, tučné jogurty a hutné tvarohové nanuky! To, čemu se jinde v Evropě vyhýbají, Češi podle odborníků na gastronomii naopak vyžadují. Kvůli specifickým potřebám českých konzumentů musí výrobci limonád své produkty dokonce zbavovat nadměrných bublinek!
Chceme limonádu téměř bez bublinek, tučné jogurty a hutné tvarohové nanuky! To, čemu se jinde v Evropě vyhýbají, Češi podle odborníků na gastronomii naopak vyžadují. Kvůli specifickým potřebám českých konzumentů musí výrobci limonád své produkty dokonce zbavovat nadměrných bublinek!
Chutě Čechů jsou pořádně neobvyklé! Nad silně sycenými limonádami a minerálkami totiž ohrnujeme nos. „Češi jednoznačně chtějí méně bublinek. Nejoblíbenější je jemně perlivá varianta,“ popsal generální ředitel české pobočky Coca-Cola HBC Tomáš Kadlec pro Marketing&Media. Nápoje, které tak firma hodlá vyslat na český trh, musí být upravovány podle chutí Čechů. Výjimkou je ale Coca-Cola, jejíž chuť je po celém světě stejná.
Na mlsný a konzervativní český jazýček ale upozorňují i výrobci zmrzlin. Experimenty v chutích totiž tuzemští obyvatelé nemají rádi a nic moc jim neříká ani nízkokalorická zmrzlina. „Češi vyžadují tučné a tvarohové zmrzliny. Fenoménem je třeba ruská zmrzlina nebo nanuky s příchutí ovoce a tvarohu. Novinky konzumenti rádi ochutnají, ale většinou se vrátí k tradičním chutím. Zatímco jinde v Evropě frčí příchutě mojito nebo piñacolada, Češi chtějí vanilku, čokoládu a jahody,“ popsal Lukáš Dědek ze společnosti Nowaco.
Podobné problémy s českými libůstkami mají i výrobci jogurtů nebo kávy. Nejvíce totiž kupujeme tučné a smetanové jogurty, na ty nízkokalorické moc nedáme. Zatímco v Americe se nejlépe prodává klasická černá káva, Češi si v poslední době zvykli na jemnější laté, espreso nebo kapučíno.
Další klasikou, která u českých jedlíků přetrvává, je láska k velkým porcím. „Lidé chtějí hlavně velkou porci a sytější jídlo. Nekoukají příliš na kvalitu surovin a ani u dětí často nepreferují zdravou výživu,“ dodala Zuzana Albrechtová z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Češi oproti jiným národům navíc zbožňují vepřové maso.