Česko zasáhla studená fronta: Živly řádí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Česko zasáhla studená fronta: Živly řádí!

Dnes už by deště měly pominout. Deštníky ale mějte raději připravené.
Dnes už by deště měly pominout. Deštníky ale mějte raději připravené.

OSTRAVA – Bouřky a prudké deště škodily včera i na území naší republiky. Nejvíce událostí spojených s řáděním živlů bylo hlášeno na území Moravskoslezského kraje.


Škodily vítr, voda i oheň

Vítr shazoval větve i celé stromy, voda zaplavovala sklepy a garáže a blesky zapalovaly domy, pole i lesy. Naštěstí nejsou zatím hlášeny žádné oběti na lidských životech ani zranění.

Les uhasil déšť
V Janovicích na Frýdecko-Místecku blesk zapálil část lesního porostu. V tomto případě hasičům pomohla sama příroda a silný déšť požár lesa uhasil ještě před jejich příjezdem. V Petrovicích na Karvinsku a v Kobeřicích na Opavsku zase úder blesku zapálil stromy.

Uzavřená dálnice
Bouřky včera ráno komplikovaly dopravu na dálnici mezi Ostravou a Klimkovicemi. Pracovníci Ředitelství silnic a dálnic totiž po šesté hodině ranní uzavřeli na několik hodin v obou směrech tunel Klimkovice. Důvodem byl výpadek technologického zařízení tunelu vlivem silných bouřek.

Shořel dům
Po zásahu bleskem zcela shořel v noci na včerejšek dřevěný dům v Kunčicích pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku. Škoda je asi milion. Oheň se šířil ze střechy, a když hasiči přijeli na místo, v plamenech byla téměř celá nemovitost. Zachránili alespoň přístěnek.

Kliknutím zvětšeteKoně zachránili
Zřejmě úder blesku byl příčinou nočního požáru stáje v Halenkově. „Na místě zasahovalo šest cisteren. Dorazili hasiči z Karolinky, Nového Hrozenkova, Halenkova a také profesionální jednotka ze Vsetína,“ uvedl vedoucí operačního střediska hasičů Zlínského kraje Vít Rušar. Škoda je přes milion. Tři ustájené koně se podařilo zachránit.

Jak bude

Již dnes se naštěstí počasí vylepší, deště ustanou a vysvitne sluníčko. Jen v severních oblastech se ještě mohou vyskytnout přeháňky. Teploty se dostanou na většině míst přes dvacítku, mohou dosáhnout i 24 stupňů. Ještě lépe má být podle meteorologů v pondělí, kdy se očekává polojasno až oblačno. Již od úterka ale má na obloze opět přibývat mraků. Bude převážně oblačno a objeví se přeháňky, občasný déšť a bouřky. Odpolední teploty v tyto dny budou kolem dvaceti stupňů.


Autor: (zč)
Foto ČTK, Foto pro Aha! – HZS Zlín

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.