Módní boty Crocs: Koupili jste si levnou napodobeninu? Tohle vám hrozí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Módní boty Crocs: Koupili jste si levnou napodobeninu? Tohle vám hrozí!

PRAHA – Češi se zamilovali do barevných bot Crocs! Protože se nám ale nechce utrácet za v Česku předražené originály, kupujeme si většinou levné napodobeniny z tržnic i supermarketů. Podle odborníků ale neděláme dobře!


Kopie nám mohou způsobit zborcení nožní klenby nebo plísně!

Češi si myslí, že napodobeniny mají stejné vlastnosti jako originály. To ale není pravda. Chůzi v kopiích bot Crocs lze přirovnat k procházení se bos v holínkách. Nohy se potí, kůže nedýchá, bota je naprosto plochá, nemá vlastně žádné vnitřní tvarování a nepodporuje nožní klenbu.

Originály jsou sice dražší, ale lepší. Jsou totiž z neporézní pěnové pryskyřice podobné té, ze které se vyrábějí polštáře do kajaků. Díky pryskyřici se bota zahřívá tělesným teplem, tvaruje se a formuje na míru chodidla. Váží maximálně 200 gramů. Nic z toho u kopií nehrozí. Ne, že by byly napodobeniny kdovíjak těžké, ale jsou vyrobeny z běžného plastu, který se rychle poškozuje. Co je ale horší? Bota je díky plastové hmotě rejdištěm bakterií i plísní. Stačí, aby se noha trochu zpotila, a v botě se vytvoří ideální podmínky pro množení plísní.

Ortopedi a fyzioterapeuti také zdůrazňují, že chůze v úplně plochých botách je doslova škodlivá. Nevychvalují ale ani originální Crocs. „Nejedná se o žádnou ortopedickou obuv, jak se mnohdy říká. Ale pokud jde o originály, lidé si je pochvalují. Jsou lehké, z dobrého materiálu, dobře odvětrávají a nohy se v nich nepotí. Jen je třeba dát pozor na levné napodobeniny těchto bot. Jsou z gumy a mohou přivodit i kožní problémy,“ zhodnotila obuv fyzioterapeutka Jana Španihelová.

Kolik tyto boty stojí?

Originál v obchodě v Česku...........od 1200 Kč
Originál na českém internetu ........od 1050 Kč
Originál v obchodě v Německu .....od 25 EUR (600 Kč)
Originál na internetu od výrobce...od 29,99 USD (497 Kč)
Napodobenina ve stánku ...............od 190 Kč
Napodobenina v Německu ............od 10 EUR (240 Kč)

Ideální zdravotnická obuv? Ani náhodou! Probíjí!

V českých nemocnicích se boty Crocs rychle ujaly. Zdravotnický personál si je nemůže vynachválit. Ale pozor! Už loni je zakázali na některých nemocničních odděleních ve Velké Británii. Zjistilo se totiž, že speciální pryskyřice, ze které jsou boty vyrobeny, probíjí! Statická elektřina tak může narušit chod některých životně důležitých přístrojů! „Nevěděla jsem o tom. Je to škoda, dají se lehce udržovat. Nosím je ráda,“ řekla Aha! sestřička z plzeňské fakultní nemocnice. Jenže o problému s vodivostí oblíbených bot se ví i u nás. Na odděleních typu ARO a JIP je jejich nošení zakázáno, zaměstnanci i návštěvy sem mohou pouze v předpisovém oděvu i obuvi. „Je na vedoucích každého oddělení, aby své pracovníky kontrolovali, zda mají obuv podle směrnic nemocnice,“ uvedla pro Aha! Renata Jenšíková, mluvčí Plzeňské fakultní nemocnice.

Testovali jsme pro vás crocsy!

Vyzkoušeli jsme oblíbené crocsy na vlastní kůži. A abychom nekřivdili levným napodobeninám, testovali jsme originály i kopie zároveň. „Na první pohled se kopie od originálu téměř neliší. Jenže jakmile je vezmete do ruky, rozdíly jsou patrné. Plast na napodobenině se dá snadno ohnout a povedlo se nám ho i při poměrně jemné manipulaci poškodit. Originální crocsy mají o něco vyšší podrážku, která se asi tak snadno neochodí,“ říkala po testu redaktorka Kristýna Pivodová.

Ještě další věci jsme si všimli hned, jak se nám crocsy dostali do ruky – kopie je silně cítit nepříjemným »plastovým« pachem. „Zkoušela jsem v nich chodit a po pár krocích jsem větší odlišnosti nepoznala. Když jsem však v originálních crocsech strávila celý den a pak totéž vyzkoušela s kopií, rozdíl jsem cítila. A asi nejen já,“ prozradila Pivodová.


Autor: (dom)
Foto Aha! – Martin Pekárek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.