Burčák je tady! Vyměňte si krev!
BRNO – Mléko starců je tady! Už v pondělí se začne prodávat burčák! I když hlavní čas burčáku z vinných hroznů z letošní úrody přijde až v září, někteří vinaři už vybrali na keřích zralejší hrozny a vylisovali z nich mošt.
Ten právě kvasí a v optimálním stadiu by měl být právě na počátku příštího týdne.
„Zatím jde o burčák z odrůdy irsay oliver, která u nás dozrává nejdříve,“ řekl František Spěvák z rodinného vinařství v Dubňanech. Burčák dováží do vinoték po celé republice.
Kolem burčáku existuje mnoho mýtů. Jeden z nich praví, že množství vypitého burčáku by mělo »vyměnit« krev v těle. To je zhruba čtyři a půl litru. „Pokud by se to rozložilo do celého období, kdy se burčák vyrábí, tak to určitě není příliš mnoho,“ říká Jiří Totušek z brněnského ústavu preventivního lékařství. Podle lékařů má burčák, stejně jako víno i další alkoholické nápoje, v malém množství příznivý vliv na srdce a cévy, díky vysokému obsahu vitaminu B pak podporuje i správnou funkci sliznic a nervové soustavy. Také má příznivý vliv na kvalitu kůže, vlasů a nehtů. Zároveň má burčák i projímavé účinky, jelikož kvasí i v břiše!
Co možná nevíte o burčáku
● Musí být pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v Česku.
● Prodávat se může pouze od 1. srpna do 30. listopadu.
● Kromě Česka se burčák prodává i v Rakousku. Tam pod jménem Sturm.
● Litr pravého burčáku se prodává od 40 do 60 korun.
● Správný burčák obsahuje zhruba pět až šest procent alkoholu, tedy přibližně stejně jako pivo.
● Nejlepší bývá ve fázi, kdy je prokvašena přesně polovina cukrů. Tehdy je také nejteplejší. Může mít i přes dvacet stupňů. Tato doba trvá jen pár desítek minut.
● Barva by měla být okrově žlutá, ne hnědá.
● Ve vůni by měly být cítit hrozny.
● Burčák nesmí prodejci ředit vodou.
Jak kvasí víno:
● Při kvašení moštu nejprve převažuje sladká chuť, protože převažuje cukr nad alkoholem.
● Další fází je takzvaný var, kdy kvasinky vyvíjejí maximální činnost. Tehdy je poměr alkoholu a cukru půl na půl.
● Po fázi „zlomení“ již převažuje alkoholická chuť nad sladkostí. Lze už rozpoznat kyseliny.
● Mošt se dále vyvíjí do takzvaného mydliňáku. Jeho chuť bývá neurovnaná, kyseliny jsou ostré.
● Nakonec se z burčáku stane mladé víno, kdy kvasné kaly usedají ke dnu a je již cítit vůně odrůdy.
Autor: Radek PECÁK