Tohle si o nás myslí v cizině: Češi jsou národ buranů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tohle si o nás myslí v cizině: Češi jsou národ buranů!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Aha! – Martin Pekárek, Josef Mašek, ČTK)

PRAHA – Myslíte, že žijeme v civilizované zemi, která oplývá krásami, a ve všem jdeme s dobou? A že si to samé o nás myslí v cizině? Omyl!

Myslíte, že žijeme v civilizované zemi, která oplývá krásami, a ve všem jdeme s dobou? A že si to samé o nás myslí v cizině? Omyl! Třeba vláda USA v cestovních doporučeních varuje před hrozbami, které mohou turisty potkat v České republice – Američané si mají dávat pozor na zlodějíčky nebo na špatné služby! A jak Česko popisují zahraniční průvodce pro turisty? Na našem venkově to údajně vypadá jako před sto lety a většina lidí bydlí ve »vysokých budovách, místně známých jako paneláky, které plavou v moři bahna«! Prostě nás považují za burany!

Česko se podle USA údajně hemží zloději a kapsáři, kteří turisty obírají nejen v prostředcích hromadné dopravy, ale i na ulici či v restauracích. Kvalita služeb prý pokulhává, a to zejména mimo Prahu. Američané si dle vládních doporučení mají dát pozor na drinky, do kterých by jim někdo mohl nasypat drogy. Ještě hůř nás popisují americké či anglické turistické průvodce jako Lonely Planet, Rough Guide nebo Eyewitness Travel.

Píší o nás: Na venkově život připomíná spíše počátky dvacátého století než jednadvacáté.
Pravda: Některé vísky jsou sice v relativně špatném stavu, ale házet nás o století zpět je hodně přehnané...

Píší o nás: Hrad Karlštejn vypadá tak dobře, že byste ani neřekli, že je o hodně starší než Disneyland.
Pravda: Tohle tvrzení přesně svědčí o tom, jací jsou Američané ignoranti. USA, jejichž historie je v porovnání s tou naší legračně krátká, si prostě myslí, že jsou pupek světa, a Disneyland považují za vrchol vkusu.

Píší o nás: Ve městech uvidíte pro východní Evropu typické – na první pohled nedostavěné vysoké budovy, místně známé jako paneláky, v moři bahna.
Pravda: Tak to v Česku nevypadá, pletou si nás s nějakým zapadlým regionem kdesi na Sibiři.

Píší o nás: Zámek Orlík je přehnaně pompézní vzpomínka na úpadek aristokracie a svou průměrností pravděpodobně zklame.
Pravda: Orlík je jeden z nejkrásnějších zámků v Evropě.

Píší o nás: Při pohledu na chladicí věže Temelína vás přejde smích. Temelín je postaven podle sovětského vzoru a technicky se podobá Černobylu. Ideální je vyhnout se mu.
Pravda: Podle evropských odborníků je Temelín bezpečná jaderná elektrárna (stejné typy jsou mimochodem v USA i na Západě také) a není důvod se mu vyhýbat.

Jaké další »rozumy« o nás píší v průvodcích
  • Žádný Čech vám s vážnou tváří nemůže doporučit návštěvu Kladna! Ostatně stejně tak jako žádný Moravák údajně nedoporučí Ostravu...
  • Dobré je, že jíst a pít v Česku je velmi levné. Špatná zpráva je, že nejlepší, co se o české stravě dá říct je, že je hojná.
  • Nikde jinde v Evropě neuvidíte tolik dlouhovlasých mužů, kteří vypadají, jako by přišli přímo z 60. či 70. let.
  • Oblíbenou zábavou Čechů je trampování. Mnoho Pražáků vlastní chaty, kvůli čemuž jsou o víkendu na silnicích zácpy.
  • Karlovy Vary jsou plné zbohatlíků. Teplice jsou zamořený region, stejně jako Opava a Olomouc, které jsou zahalené smogem.
  • Plzeň je město piva. A tradiční české hospody jsou zakouřená, muži ovládaná místa, kde všichni pijí po půllitrech neuvěřitelné množství českého piva.
  • Pardubice jsou rodištěm trhaviny semtexu, kterou měli v osmdesátých letech v oblibě teroristé. Otevřené hranice se západními sousedy prý představují hrozbu vstupu teroristů na české území.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.