Tenhle policista chrání Čechy v Chorvatsku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tenhle policista chrání Čechy v Chorvatsku!

Luboš Turek (uprostřed) před svým návratem z Chorvatska.
Luboš Turek (uprostřed) před svým návratem z Chorvatska.

PRAHA – Českým turistům v nesnázích letos v Chorvatsku o prázdninách pomáhají naši policisté. O jejich přítomnost a spolupráci požádali sami Chorvaté. Jedním z nich je i pyrotechnik pražské zásahové jednotky Luboš Turek (46).


Jak služba vypadala a věděli vůbec lidé, že vám mohou zavolat?
Jsou tam čtyři policisté, kteří jsou kromě služby od 7 do 22 hodin pořád na telefonu. Problémy jsme řešili i ve tři ráno. Stačí se obrátit na kterékoliv policejní oddělení, nebo zavolat na linku 112. Funguje stoprocentně.

Jaký byl nejčastější problém?
Nejčastěji jsme lidem pomáhali s dorozumíváním a vysvětlovali jim, na co mají podle chorvatských zákonů nárok, jaká mají práva, povinnosti apod. Chorvaté na rozdíl od nás mají téměř stoprocentní vymahatelnost pokut, které uloží. Člověku dají demokraticky vybrat. Buď zaplatí na místě nebo v průběhu dne na oddělení. Když ne, další den jde před soud, který mu okamžitě vyměří trest. Pas přestupce si nechají, tak nelze zdrhnout.

Když někdo nechce, nebo nemůže zaplatit?
Je tam až 60 dnů vězení. Každý si může vybrat.

Jak vypadá cela zadržení?
Mříže, turecký záchod přímo v rohu, žádná voda, deky, kterými se může zadržený přikrýt na nahé tělo, protože ho svléknou. Když je venku 35 °C ve stínu, tak uvnitř je 40 °C.

Jak vnímají chorvatští policisté Čechy?
Hodně je chválí. Největší problémy jsou s Čechy v tom, že neznají moře a chovají se u něj nedisciplinovaně. Obvykle zamíří doprostřed jako u rybníka.


Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.