Vlak smrti: Zavinil tragédii alkohol? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vlak smrti: Zavinil tragédii alkohol?

STUDÉNKA – Trosky zříceného mostu včera podrobně prohlíželi policejní experti. Pokud se jim podaří odhalit viníka, hrozí mu za obecné ohrožení až deset let odnětí svobody. Podle informací Nedělního Aha! mohl v případu sehrát svou smutnou roli i alkohol!


> Na stavbě mostu prý dělníci popíjeli!
> Krátce po nehodě všichni utekli!
> Nikdo nešel pomáhat zraněným!

Svědek z místa nehody: Neštěstí mohl zavinit alkohol!

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteObyvatel nedalekého drážního domku, který mluvil s redaktory Aha!, totiž tvrdí, že na stavbě mostu dělníci holdovali často a ve velkém množství alkoholu. „Chlastalo se tam jako o závod. Ani se nedivím, že to dopadlo takhle. Bylo to jen otázkou času,“ prohlásil a zároveň dodává, co se dělo v prvních minutách po havárii. „Během tří minut všichni utekli, najedou na stavbě nebyla ani noha. Co jsem viděl, nikdo nepomáhal. To až ti záchranáři, kteří přijeli asi za sedm minut poté. Dělníci ale utekli.“ Někteří dělníci podle něj pracovali na stavbě nelegálně, a proto měli tolik naspěch zmizet, než přijede policie. Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteK tomuto velmi závažnému tvrzení se Aha! vyjádřil Daniel Šabík, mluvčí společnost ODS-Dopravní stavby Ostrava, která rekonstrukci mostu zajišťovala. Uvedl, že vyloučit nelze žádnou možnost: „Zatím je příliš brzy na jakékoliv závěry. Zjišťujeme, zda tragédii zavinila únava materiálů, selhání techniky, nebo lidský faktor. Kromě oficiálního vyšetřování probíhá i naše vlastní. Je i v zájmu firmy zjistit, co se přesně stalo. Pokud se prokáže lidské selhání, včetně alkoholu na pracovišti, vyvodíme z toho ty nejpřísnější důsledky!“ Trosky pomáhal odklízet kromě těžké techniky i vojenský tank.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Poslední oběť nemá jméno

STUDÉNKA – Do uzávěrky Nedělního Aha! policisté stále neznali totožnost poslední ze sedmi obětí nehody. Existují však indície, že jde o ženu ze severní Moravy. Potvrdit to má test DNA. Včera se podařilo identifikovat třicetiletou ženu z Olomouce. Kromě dosud neznámé ženy zemřely dvě Češky a jedna Polka, nepřežil ani devatenáctiletý mladík a muž do 30 let, oba Češi. Muž ukrajinské národnosti zemřel později. V šesti nemocnicích nadále zůstává 33 zraněných. Je mezi nimi i devítiletá holčička, s níž je v ostravské nemocnici její otec. Stav dívenky je stabilizovaný, ale nadále velmi vážný.

Nemocnice v Ostravě: Dárci krve dorazili okamžitě!

OSTRAVA – V záplavě tragických informací se objevila i dobrá zpráva. Češi nejsou lhostejní! Fakultní nemocnici v Ostravě, která přijala nejvíc zraněných ze železničního neštěstí u Studénky, se začaly tenčit zásoby krve. „Chyběly nám hlavně skupiny O minus a A minus. Proto jsme přes média požádali dárce, aby nám pomohli,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě Tomáš Oborný. Výsledek předčil všechna očekávání. „Do tří hodin jsme měli krve dost. Dorazili především lidé, kteří krev darují pravidelně. Většinou slyšeli výzvu v rádiu nebo v televizi. Chtěl bych jim všem poděkovat. Doufal jsem, že výzva pomůže, s takhle rychlou pomocí jsem ale nepočítal,“ dodal mluvčí.

Smutný úkol: Kufry pro pozůstalé

NOVÝ JIČÍN (ČTK) – Zavazadla a další věci z havarovaného vlaku si cestující nebo pozůstalí budou moci vyzvednout od pondělka v Novém Jičíně. Lidé si pro ně mohou dojít v době od 7 do 15 hodin na policejní ředitelství v Novém Jičíně, ul. Svatopluka Čecha 11. K dispozici bude od pondělního rána i nově zřízená telefonní linka 974 735 111, na které budou policisté poskytovat informace k vydávání zavazadel.

Tragédie v číslech

> Za prvních 6 hodin provozu dvou krizových linek přijaly jejich pracovnice přibližně 400 hovorů.
> Kromě Čechů bylo mezi ošetřenými také 11 Poláků, 2 Francouzi, 2 Slováci a 1 Ukrajinec.
> Do zásahu bylo zapojeno 100 hasičů, 80 policistů a 100 zdravotnických záchranářů.
> Do 2 hodin po neštěstí byli všichni zranění cestující přepraveni k ošetření.


Než jsem té holce stačil pomoci, zemřela...


Autor: (nek, kpi)
Foto ČTK, Václav Nekvapil, HZS Ostrava, Jan Brož

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.