Čeští olympijští vítězové: Jak vypadali kdysi a jak teď? A čím vším se živili? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čeští olympijští vítězové: Jak vypadali kdysi a jak teď? A čím vším se živili?

Olga Fikotová
Olga Fikotová (: ČTK)

V Československu pracovala rok ve Výzkumném ústavu těžkého strojí renství , v emigrantských začátcí ch v Americe třeba uklí zela kancelář sportovnímu redaktorovi deníku Boston Globe, nebo sama o sobě a slavném vztahu s americkým kladivářem Connollym napsala článek do magazí nu Life, byla ekologickou a mí rovou aktivistkou, dělala v laboratoři i zástupkyni ředitelky na jezuitské univerzitě, nedávno napsala autobiografickou knihu Kruhy osudu.

Olga Fikotová
(1956: atletika, disk)

Věra Čáslavská
(1964: osmiboj, kladina, přeskok, 1968: osmiboj, prostná, bradla, přeskok)

Stala se jedním ze symbolů Pražského jara 1968, za což na vrcholu slávy zaplatila vyhazovem z Československého svazu tělesné výchovy. Pět let ji nikdo nechtěl zaměstnat. Až pak mohla začít trénovat, od roku 1985 zasedala v Evropské gymnastické federaci. Po revoluci ji popularita vynesla až na Pražský hrad do role poradkyně prezidenta Václava Havla i předsedkyně Československého olympijského výboru. Byla i ve vedení Nadace Olgy Havlové.

Jan Železný
(1992, 1996, 2000: atletika, oštěp)

Ještě během kariéry zkoušel podnikat, ale jeho plánovaná výstavba velkolepého sportovního centra v Mladé Boleslavi skončila proinvestovanými 15 miliony korun a nedodělaná. Nedávno se k nápadu vrátil a na Slovensku otevřel rekreační zařízení. Krom toho pojede do Pekingu se dvěma rolemi: jako člen komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru i jako trenér mladého oštěpaře Vítězslava Veselého.

Chtěli ji Gott i prezident

PRAHA – Té přitažlivé dámě se otevřel svět. Gymnastka Eva Bosáková vyhrála zlato na OH 1960 v Římě na kladině, ale zlatý měla i osud. Její artistická čísla uváděla show basketbalových bavičů Harlem Globetrotters, stala se asi první profesionálkou východní ho bloku.

Karel Gott ji v roce 1967 zval na svou šňůru po USA, v posteli ji chtěl prezident Ludví k Svoboda a zástupci noční ho klubu ji lákali prací striptérky. Nikdo nepochodil. Proslavila se na plátně rolí v debutu Věry Chytilové O něčem jiném, hrála i v hudební komedii po boku svého milence Josefa Beka. Zajímal ji životní styl, napsala knihu o hubnutí . Plánovala otevří t centrum ženské krásy, jenže v roce 1991 v 69 letech zemřela. Zničehonic, odpoledne ve vinárně, u sklenky vína.


1958 Eva Bosáková

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.