Zvíře je nám dražší než člověk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zvíře je nám dražší než člověk!

Za hlídání psa lidé nešetří.
Za hlídání psa lidé nešetří. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Zřejmě ne nadarmo se říká »Pes je nejlepší přítel člověka«. Deník Aha! totiž zjistil, že lidé jsou ochotni za týdenní péči o čtyřnohého miláčka zaplatit v psím hotelu klidně mnohem vyšší částku oproti té, kterou by zaplatili za péči o člověka. Za psa jsme ochotni zaplatit i 2000 Kč za týden. A nemocnému dědečkovi? Tomu musí stačit 1000 Kč!

  • Dědeček v nemocnici 1000 Kč
  • Pejsek v hotelu 2000 Kč

Psycholožku Lenku Čadovou tento závěr nikterak nepřekvapuje.

„Vztahy se zvířecími miláčky si nahrazujeme nefunkční vztahy mezilidské. Chybějící lásku vůči člověku přenášíme na zvířátko, což se následně projeví v naší hierarchii hodnot,“ vysvětluje Čadová. Dalším důvodem může podle ní být i to, že se sebe navzájem málo dotýkáme. „Smyslové potřeby jsou ty nejzajímavější potřeby mozku a přiznejme si upřímně – častěji než člověka hladíme kočku či psa,“ dodává Čadová.

Jiné vysvětlení by mohlo být podle odborníků v tom, že lidé jsou zvyklí za zvířata platit.

„Zdravotní a sociální péči považujeme za něco, co je zadarmo,“ myslí si doktorka Iva Holmerová, vedoucí gerontologického ústavu. Zeptejme se sami sebe, kolik bychom za sebe zaplatili, až nám bude ouvej...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.