10 nejzáhadnějších míst Česka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

10 nejzáhadnějších míst Česka

O hradu Houska se povídá, že byl postaven na vstupu do pekla.
O hradu Houska se povídá, že byl postaven na vstupu do pekla. (ČTK)

PRAHA – Ať už se chystáte vyrazit i s celou rodinou na výlet, nebo vás prostě jen zajímají všemožné záhady a nadpřirozené jevy, měli byste vědět, která místa v České republice patří mezi ta nejzáhadnější. Na prvním místě je hrad Houska opředený řadou tajemných legend.

Velká anketa mezi turisty - Naše země je plná tajemství

1. Hrad Houska
Je tu brána do pekla
Nejznámější legenda, která se o Housce vypráví, hovoří o průrvě do pekla pod hradní kaplí, kterou střeží postava v mnišské kápi bez obličeje. Na hradě jsou údajně také pohřbeni »nelidé«, tedy upíři.

Kliknutím zvětšete2. Petrovy kameny
Slétaly se tu čarodějnice

Místo v Hrubém Jeseníku dostalo jméno po mladém kováři, který se zde ukryl se svou dívkou. Petrovy kameny však prosluly především v 17. století, kdy byly označeny za místo čarodějnických sletů.

Kliknutím zvětšete3. Staré Město pražské
Žil tu hliněný Golem
Jako třetí nejzáhadnější místo turisté zvolili Staré Město pražské, kde je prý na půdě Staronové synagogy ukryt hliněný obr Golem. Ten je neodmyslitelně spjat s tajuplnou atmosférou pražského Josefova.

Kliknutím zvětšete4. Velký Blaník
Spí tu ochránci národa
Tato hora je dlouhá léta opředena legendou o spících ochráncích českého národa, kteří z hory vyjedou, budeli národu nejhůře. Archeologům se podařilo odhalit, že v okolí hory žili už Keltové.

Kliknutím zvětšete5. Zámek Velké Losiny
Mučení čarodějnic
Zámek proslulý čarodějnickými procesy, které inspirovaly knihu a film Kladivo na čarodějnice. Ve filmu se jako mučicí nástroj objevuje křeslo plné hřebů, které si jako rekvizitu vymysleli filmaři a v zámku jej ponechali.

Kliknutím zvětšete6. Kounovské kameny
Záhadné řady kamenů
Jejich vznik je datován zhruba do období sedmého století před Kristem – tvoří je 2,5 tisíce křemencových balvanů, které jsou rozmístěny v mlází i v lese. Tvoří dohromady 14 úplných řad dlouhých cca 400 metrů.

Kliknutím zvětšete7. Zámek Jindřichův Hradec
Chodbami bloudí bílá paní
Se zámkem v Jindřichově Hradci je spojena postava bílé paní Perchty z Rožmberka, která žila mezi lety 1429 až 1476. Podle pověsti je příčinou jejího zjevování kletba Jana z Lichtenštejna.

Kliknutím zvětšete8. Menhir u Klobouk
Tajemný stojící kámen
Tzv. »zkamenělý pastýř« je monolitický kámen osamoceně stojící v polích. Kdysi prý pastýř požádal Ježíše a sv. Petra, když tudy šli, aby byl věčně živ. Pak se proměnil v kámen, který je prý uvnitř stále živý.

Kliknutím zvětšete9. Panenský Týnec
Rozestavěný gotický chrám
Ve známost vešel Panenský Týnec hlavně díky nedostavěnému velkému kostelu při klášteře klarisek. Základy chrámu stojí na velmi silné pozitivní zóně, která má prý schopnost odstraňovat depresivní stavy.

Kliknutím zvětšete10. Dolní Kounice
Ruiny kláštera Rosa Coeli
Pod hradem v Dolních Kounicích vede kopcem dlouhá podzemní chodba, která končí až u hladiny řeky Oslavy. V bočních výklencích lze prý dodnes spatřit v hlíně kosti lidí umučených před staletími.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.