Vosí bodnutí - První Čech je mrtvý! Rosťa (36) měl štěstí, přežil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vosí bodnutí - První Čech je mrtvý! Rosťa (36) měl štěstí, přežil!

Rosťa měl štěstí, že pil pivo z plechovky.
Rosťa měl štěstí, že pil pivo z plechovky. (pro Aha! – Hana Fasková, Profimedia.cz)

OSTRAVA/PRAHA – Vosa, jen centimetr a půl velký hmyz, má v tomto týdnu na svědomí v Česku první oběť! Stačilo jedno píchnutí... A s velkou pravděpodobností nebude poslední.

Vosa, jen centimetr a půl velký hmyz, má v tomto týdnu na svědomí v Česku první oběť! Stačilo jedno píchnutí... A s velkou pravděpodobností nebude poslední. „Každoročně u nás na alergickou reakci zemřou jeden až tři lidé,“ varuje MUDr. Petr Kučera. Mnohem větší štěstí měl Rosťa (36) z Ostravy, kterého vosa bodla při pití piva do rtu.

Drama v garáži, tak by se dala nazvat nešťastná událost, která se stala Rosťovi. „S bratrancem jsme opravovali auto a oba si otevřeli plechovku s pivem. Bylo dobře vychlazené, tak jsme se radovali, jak nás v tom vedru hezky osvěží,“ popisuje Rosťa. Každý otevřel svou plechovku, napili se, odložil ji na regál a pokračovali v práci. Když se po chvilce Rosťa napil podruhé, bylo zle. Do plechovky mezitím vlétla vosa a Rosťa ji vypil.

„Naštěstí se z plechu nedá pít jinak než se zatnutými zuby,“ říká. Vosa se mu tak dostala jen ke rtu, a než se stačil vzpamatovat, dostal pořádné žihadlo. V mžiku se mu na puse objevil bolestivý otok. „Pít pivo z lahve, dopadlo by to jistě hůř,“ dodává sympatický veselý chlapík a nechce ani domyslet, co by vosí žihadlo provedlo v krku.

K lékaři nešel. „Přítelkyně mi hned dala dva claritiny, léky proti alergii. Na otok mi přiložila plátky cibule a studený obklad,“ prozradil Rosťa. Otok asi po dvou hodinách opadl a na bolest si už dnes ani nevzpomene. Jedno však ví jistě. Piva z neprůhledné plechovky se už nenapije, raději si ho přelije do sklenice, kde bodavého nepřítele včas odhalí.

Lékař: Cibule bolest nezmírní

Bodnutí vosou zažije teď v létě velké množství lidí. „Když dostanou žihadlo například do nohy, asi nebudou situaci přikládat takový význam, jako když je vosa píchne do úst nebo jazyka,“ říká primář Petr Kučera z oddělení alergologie a klinické imunologie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Dodává, že bodnutí na těchto citlivých místech bývá často velmi bolestivé a místě píchnutí se může utvořit otok v průměru 3 až 5 cm, který by měl po jedné až dvou hodinách zmizet. Lidé si vedle užití protialergických léků aplikují často např. ocet, cibuli a jiné prostředky. „Nejsouli ale na bodnutí alergičtí, nikterak tím průběh reakce ani bolest nezmírní,“ uvádí primář Kučera, náš přední odborník na bodnutí blanokřídlým hmyzem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.