Bude 33 °C! A k tomu dnes tropická noc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bude 33 °C! A k tomu dnes tropická noc!

Teploty by měly být dnes zase hodně tropické.
Teploty by měly být dnes zase hodně tropické. (ČTK, Foto Aha! – Martin Přibyl)

PRAHA – Čekají nás teploty za hranicí třiceti stupňů! Alespoň podle tvrzení meteorologů. Rtuť teploměru bude dnes přes den ukazovat 29 až 33 stupňů Celsia. Do konce prázdnin ale teploty budou pozvolna klesat.

  • Čekají nás tropy
  • Slunce se bude schovávat, uvidíme spíš mraky
  • Hrozí krupobití

Dnes by mělo být polojasno s občasnými přeháňkami a bouřkami z horka. Odpoledne ale bude oblačnost přibývat a s ní i bouřky. Meteorologové varují před přívalovým deštěm, krupobitím a silným nárazovým větrem, který se místy objeví odpoledne na Moravě, k večeru zasáhne i Čechy.

„V noci se bude pohybovat teplota mezi 14 a 20 stupni. Zejména z pátku na sobotu,“ řekla Aha! Dagmar Jandová z Českého hydrometeorologického ústavu. V případě, že teplota v noci neklesne pod 20 stupňů, hovoří meteorologové o tropické noci. O víkendu bychom si také měli dát pozor na prudké bouřky s přívalovými lijáky a krupobitím, teploty se budou pohybovat na hranici třiceti stupňů. V neděli už bouřky Česko ohrožovat nebudou. Bude polojasno, ojediněle přeháňky a teploty mezi 25 a 29 stupni Celsia přes den a 16 až 12 stupni Celsia v noci.

Jak bude do konce měsíce?

  • 1. – 10. srpen
    Mělo by být proměnlivé počasí. Meteorologové očekávají oblačno nebo polojasno, místy s přeháňkami a bouřkami. Přes den bude teploměr ukazovat od 22 do 28 stupňů Celsia. V noci budou teploty klesat na 18 až 12 stupňů.
  • 11. – 20. srpen
    V tomto období bychom měli očekávat oblačno s občasnými přeháňkami a bouřkami, přechodně předpověď slibuje polojasno. Ve dne se budou teploty pohybovat od 21 do 27 stupňů, v noci od 16 do deseti stupňů Celsia.
  • 21. – 31. srpen
    Poslední prázdninová dekáda bude nejošklivější. Meteorologové nám slibují velkou oblačnost a zataženou oblohu. Občas bude pršet a na většině území budou hrozit bouřky. Rtuť teploměru bude přes den ukazovat 18 až 24 stupňů Celsia, v noci 14 až osm stupňů Celsia.

Dnes v 10.50 hodin zmizí část Slunce

PRAHA – Dnes v 10.50 hodin začne v Česku jedinečný meteorologický úkaz – částečné zatmění Slunce. Nejvíc žhavého žlutého kotouče z oblohy zmizí v 11.40 hodin a pak se bude sluníčko na oblohu »vracet« zpět. Většina hvězdáren v zemi umožní návštěvníkům jeho sledování pomocí speciálních dalekohledů. Sami se lidé mohou na Slunce podívat přes speciální brýle nebo svářečské brýle. Prastará pomůcka, sklo začazené nad svíčkou, není podle astronomů bezpečná a hrozí poškození zraku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.