Česko zasáhly tropy! Vedro bude až do neděle! Jak nejlépe přežít hic? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Česko zasáhly tropy! Vedro bude až do neděle! Jak nejlépe přežít hic?

Tropická vedra zasáhla většinu českého území. A vydrží minimálně do konce týdne.
Tropická vedra zasáhla většinu českého území. A vydrží minimálně do konce týdne. (ČTK, Jitka Chuchlerová, ara)

PRAHA – Je vám taky takové vedro? Zapomeňte na ledové pití, zmrzlinu či studenou sprchu. Ani jedno vás neosvěží, dokonce můžete svůj organismus oslabit. Před vedrem lépe chrání vhodně vybraná jídla, nápoje a malé kouzlo dokáží i některé rostlinné silice.

Je vám taky takové vedro? Zapomeňte na ledové pití, zmrzlinu či studenou sprchu. Ani jedno vás neosvěží, dokonce můžete svůj organismus oslabit. Před vedrem lépe chrání vhodně vybraná jídla, nápoje a malé kouzlo dokáží i některé rostlinné silice. Shodují se na tom odborníci na výživu, psychologové a aromaterapeuti. Vědět, jak se správně ochladit, potřebujeme zvláště nyní, vedro bude až do neděle!

Proč v horku nepítledové nápoje?
Přechlazené pití člověku přinese okamžitý pocit úlevy, ale rozhodně vám neprospěje. Mezi studenou vodou a rozehřátým organismem je velký teplotní rozdíl. Po napití pak dochází k překrvení sliznic hrtanu i hltanu a tělo se stává náchylnějším na infekce. Proto také v létě, i když je venku teplo, mívají lidé často angíny.

Jaké pití je ve vedru nejvhodnější?
Neslazená minerálka, slabý zelený, ovocný či bylinkový čaj, např. mátový, čerstvě vymačkané ovocné a zeleninové šťávy, kysané a jogurtové nápoje. V omezené míře neuškodí sklenka piva. Ale pozor! Alkohol, který pivo obsahuje, způsobuje odvodnění organismu, a je proto vhodné nezapomenout pít vodu, i když pocit žízně pivem zaženeme.

Čeho se vyvarovat?
Vyhnout bychom se měli kávě, tvrdému alkoholu, sladkým limonádám a ideální není ani černý čaj. Na zmrzlinu pozor! K ochlazení nepomáhá. Má stejně negativní efekt jako ledový nápoj, a navíc zatíží organismus cukrem. Tělo musí vydat příliš energie na jeho spálení, a tím se ještě více přehřívá. Omezit bychom měli také solení.

Co v horku jíst?
Vhodná je čerstvá, svěží, studená, ale ne příliš chladná strava. Těžká jídla se v horku špatně tráví. Na spálení tučného jídla organismus vydá hodně energie a opět se přehřívá. Prospěšné jsou obiloviny a naklíčené luštěniny, listová zelenina a ovoce. Z masa je dobré jíst např. játra, králíka, korýše a mušle. Z mléčných výrobků je dobrý čerstvý sýr tvarohového typu, jogurt.

A co osvěžující ledová sprcha?
Je to nebezpečný mýtus. Ledová sprcha vás občerství jen na několik vteřin, maximálně minut. Výsledek je nakonec zcela opačný, než po kterém jste toužili. Studená sprcha v těle rozproudí krevní oběh a tělo se pak snaží vyrovnat teplotní rozdíl. Tím se organismus ještě více zahřeje a člověku je ještě větší horko. Lepší je vlažná koupel.

Jak se v horku obléknout?
Neplatí čím méně toho na sobě mám, tím mi bude lépe. Lepší než nahota je mít na těle tenké oblečení z bavlny nebo tzv. moiry. Tyto látky brání sluníčku v přímém kontaktu s pokožkou, odvádějí od těla pot a zároveň k němu pouštějí dostatek vzduchu, aby mohlo dýchat.

Jak si ještě zpříjemnit tropické počasí?
Malým kouzlem proti vedru jsou rostlinné silice, které můžeme nakapat do koupelí nebo jimi provonět místnost pomocí aromalampy. Podle čínské medicíny mají chladnou energii např. silice pomeranče, grepu, mandarinky, levandule, růže, neroli, jasmínu a eukalyptu citriodora.

CO JE DOBRÉ VĚDĚT O SLUNCI

Jak ošetřit spálenou kůži?
Berte 4x denně aspirin po dobu jednoho dne. Spálená místa ošetřete panthenolem.

Potí se muži víc než ženy?
Ano. Jsou totiž zpravidla silnější, větší, a mají tudíž více potních žláz.

Můžu se spálit ve stínu?
Ano! Až 50 procent záření totiž proniká vzduchem.

Může sluneční záření spálit kůži i pod oblečením?
Ne, látka kůži dostatečně izoluje.

Měl by se člověk namazat ochranným krémem půl hodiny předtím, než se začne slunit?
Není to potřeba. Ochranné krémy účinkují okamžitě.

Může sluníčko poškodit mobil?
Ano. Vysoké teploty mohou poškodit baterii nebo zdeformovat součástky v přístroji.

Musí mi šéf dát volno, když je vedro?
Ne, ale měl by se starat o zdraví zaměstnanců např. schválením delší polední pauzy.

Jak dlouho mohu nechat v autě psa?
Při venkovní teplotě vyšší než 25 °C je teplota v autě až kolem 60 °C. Nenechávejte v autě psa déle než 5 minut!

Kdy mám zalévat květiny?
Balkonové květiny ráno a večer. Pokojové květiny jen večer.

Panují tropická vedra, a přesto... V Krkonoších stále leží sníh!

V Krkonoších na úbočí Studniční hory leží stále sníh, a to i přesto, že všude kolem panují doslova pekelná vedra.

Koulovat se či se zbytky sněhu osvěžit při túře po nejvyšších českých horách možné ale není, samotná lokalita je turistům nepřístupná. Nejlepší pohledy na ni jsou z Liščí hory nebo od Richtrových bud. Na svahu Studniční hory sníh každoročně vydrží nejdéle, obvykle do června. V zimě tu leží až sedmnáctimetrová vrstva sněhu. Pokud její zbytky neroztají, zapíše se loňský sníh do pomyslné krkonošské knihy rekordů, naposledy tu podle místních vydržel sníh do další zimy před 32 lety.

Zatmění Slunce už v pátek!

Už tento pátek zvedněte hlavu ke Slunci! Právě prvního srpna nás totiž čeká jeho částečné zatmění. Vzácný úkaz bude na obloze k vidění zhruba od 10.55. Podívaná vyvrcholí čtvrt hodiny před polednem a krátce po půl jedné se Slunce znovu objeví celé. K zatmění dochází tehdy, dostanouli se Slunce, Země a Měsíc při svém pohybu na jednu přímku. Pozorovatel ze Země spatří, jak Měsíc přechází před zářivým kotoučem Slunce a postupně ho tak zakrývá. Tentokrát se Měsíc do Slunce zakousne u jeho horního okraje. Ještě mnohem hezčí pohled na vzácný úkaz se ale naskytne obyvatelům Kanady, Sibiře nebo severní Číny. Tam totiž Měsíc překryje Slunce úplně.

Ať už ale budete pozorovat nebe kdekoli, nezapomeňte na ochranu před silným zářením. Pro pozorování rozpálené koule se podle odborníků nejvíce hodí speciální ochranné brýle a svářečská skla. Kdo si je ale nestihl pořídit včas, má zřejmě smůlu. Jsou totiž téměř vyprodány. Odborníci rozhodně nedoporučují používat jako náhražku sluneční brýle, negativ nebo disketu. Kdo částečné zatmění propásne, má další šanci až v lednu v roce 2011!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.