Kauza Kuřim u soudu: Rozsudek v nedohlednu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kauza Kuřim u soudu: Rozsudek v nedohlednu

BRNO - Nejzamotanější kauza v českých dějinách. Přesně tak se mluví o případu týrání malých chlapců Ondřeje (9) a Jakuba (12) jejich vlastní matkou a tetou v Kuřimi. Dnes se bude po několikatýdenní přestávce kuřimská kauza znovu projednávat před soudem.


Rozsudek s aktéry odporného týrání měl původně padnout už koncem srpna, teď to ale vypadá, že rozmotat tenhle případ bude trvat podstatně déle... V příštích dnech vyslechne soudce Pavel Göth dalších 36 svědků, mimo jiné herce Viktora Skálu, blízkého přítele Josefa Škrly (otec Barbory Škrlové), nebo třeba sestru Kateřiny a Kláry Mauerových Gabrielu Pokornou. Josef Škrla, který jako vůdce odnože sekty Hnutí Grálu údajně stojí v pozadí celé kauzy, předvolán nebude.

Vyslechnuta bude ale i bývalá žena jednoho z obžalovaných Jana Turka – Lucie. Turek se navíc musí smířit i s tím, že jeho současné přítelkyni byly soudně odebrány její dvě děti – pětiletá dvojčata, protože jejich otec se obával Turkova špatného vlivu.

U soudu už vypovídala většina obžalovaných, k týrání chlapců se ale přímo přiznala jen jejich matka Klára. Další obžalovaní – Kateřina Mauerová, Barbora Škrlová, Jan Škrla, Hana Bašová a Jan Turek ve výpovědích moc sdílní nebyli, nebo obvinění popřeli. Bašová se k soudu nedostavila vůbec. Všem hrozí až dvanáct let vězení.

A takhle to včera vypadalo v jiných soudních síních!

HODNÝ VRAH

BRNO (zč) – Prý nebyl agresivní, měl děti rád a choval se k nim hezky. Tak o Martinovi Nešporovi z Mikulčic na Hodonínsku hovořili svědci. Líčili, jak byl šťastný, když jeho partnerka otěhotněla, jak dal dcerce jméno po matce Lence, která loni zemřela. Včera ho brněnský soud poslal na třináct let do vězení za vraždu své teprve dvouměsíční dcery. V prosinci ji zbil brutálně pěstmi a ona pak zemřela.

GANGSTER ZAPÍRAL

PLZEŇ (mc) – Údajný šéf mafiánského gangu Milan Zádamský včera vypovídal před plzeňským soudem. Gang podle obžaloby vydíral podnikatele a když se jim jeden z poškozených postavil na odpor, zaútočili gangsteři na jeho podnik a zbili majitele i jeho hosty. Zádamský ale soudu moc informací nepodal, vše popřel a hodil na jinou osobu. „Jsem úspěšný podnikatel. Jsou to vše pomluvy, závist,“ hájil se Zádamský.

VINÍK ZŮSTANE V ÚSTAVU

KUTNÁ HORA (ČTK) – Mentálně postižený chlapec (14), který podle policie loni v Ovčárech na Kutnohorsku způsobil smrt svého čtyřletého příbuzného Kristiána, zůstane i nadále v ústavu v Horní Poustevně na Děčínsku. Včera o tom rozhodl kutnohorský soud. Přestože matka žádala chlapcův návrat do rodiny, její právní zástupce při posledním jednání přistoupil na ústavní výchovou.

PEDOFILNÍ KNĚZ NEUSPĚL

PLZEŇ (dom) – Odvolání pedofilního duchovního Zbyňka Schneidera proti dvouletému podmínečnému trestu dnes projednával plzeňský krajský soud. Ten také původní verdikt potvrdil. Bývalý vychovatel plzeňského Salesiánského střediska volného času si trest vykoledoval za pohlavní zneužívání školaček, které obnažoval při hrách, natáčel s nimi video a fotografoval je.


Autor: (esc)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.