Čeští lékaři tvrdí: Dva tisíce Češek má rakovinu prsu. A přitom o ní nevědí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Čeští lékaři tvrdí: Dva tisíce Češek má rakovinu prsu. A přitom o ní nevědí!

Prof. Jan Daneš
Prof. Jan Daneš

PRAHA – Karcinom prsu – nejčastější zhoubný nádor u něžného pohlaví! Ročně jím 6000 žen onemocní a bohužel kolem dvou tisíc zemře! Přestože včas odhalený nádor lékaři dokáží vyléčit a hrůzná diagnóza se tak nerovná rozsudku smrti, více než dva tisíce Češek o zdraví nestojí!


Tolik žen má podle odhadů v prsu počínající nádor, a k lékaři nejdou…

„Odhadujeme, že mezi ženami, které nechodí na mamografický screening, je dva až tři tisíce těch, které mají v prsu nádor a nevědí o něm,“ konstatoval profesor Jan Daneš z Asociace mamodiagnostiků ČR.

Loni Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR pozvala na tzv. mamografický screening, tedy preventivní vyšetření prsů, téměř 600 tisíc žen. Na bezplatné vyšetření k lékaři jich přišlo ale jen 107 tisíc, ostatní zřejmě o preventivní vyšetření a zdraví nestojí…

Ze 107 tisíc vyšetřených žen jich přitom návštěva mamografického centra zachránila rovnou pětistovku! Přesně u tolika žen vyšetření odhalilo nádor včas, kdy je snadno léčitelný pouhou operací. Dalších 340 žen přišlo již pozdě a musí podstoupit složitější léčbu.

Preventivní vyšetření, mamografický screening, hradí zdravotní pojišťovny ženám ve věku od 45 do 69 let každé dva roky. V případě potíží či nejistoty vyšetří lékař ženu zdarma kdykoli. Seznam specializovaných pracovišť najdete na internetové adrese www.zdravaprsa.cz.

Jana Bechyňová (65): Měla jsem nádor, a žiju!

Kliknutím zvětšetePRAHA – Jednou z žen, kterým preventivní vyšetření zachránilo život, je i Jana Bechyňová (65). „Každoročně jsem toto vyšetření absolvovala a všechno bylo v pořádku. Bohužel i přesto mi páni doktoři po několika letech našli nádor v prsu,“ popisuje Jana. Letos je již šestý rok po operaci. „Cítím se dobře a žiji zcela normální život,“ říká šťastně Jana, která po úspěšné léčbě začala pracovat ve sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu Mamma Help. „Po operaci jsem v Mamma helpu získala nejen sebedůvěru, ale i spoustu nových přátel,“ dodává Jana.

Co je normální a co ne?

Normální je…

> Když prsy občas bolí. „Bolí obvykle oba dva prsy, nejčastěji před menstruací, v těhotenství nebo když žena začne užívat antikoncepci nebo jiné hormonální pilulky,“ říká profesor Jan Daneš.
> Když před menstruací nebo v počátku těhotenství prsy bolestivě zduří.
> Když se po zmáčknutí bradavek objeví čirý výtok, malé množství tekutiny, někdy třeba jen kapička. Objevuje se obvykle na obou bradavkách.

Normální není…

> Když v prsu nahmatáte útvar, který tam ještě před nedávnem nebyl. Nemusí ale automaticky znamenat, že jde o zhoubný nádor!
> Když se na bradavce objeví krvavý výtok. Takový výtok nelze přehlédnout. Objevuje se sám od sebe a dělá flíčky na prádle. Jde o varování, které se nesmí přehlížet, a je nutno okamžitě navštívit lékaře.
> Když se náhle vtáhne jedna bradavka dovnitř a nejde vysunout ven. Jde vždy o důvod k vyšetření prsu.
> Když náhle zčervená jeden prs a žena nemá teplotu.
> Když se v kůži prsu objeví vtažení, které tam předtím nebylo. Vtažení se podobá dolíčku a je vidět zejména když žena zvedne ruce nad hlavu.
> Když se kůže prsu začne měnit. Je tuhá, všechny póry jsou v ní více viditelné a podobá se slupce pomeranče.
> Když se tmavá kůže bradavky a okolního dvorce pokryje šupinkami a snadno se přilepí k prádlu a je tak křehká, že při jemném škrábnutí krvácí.


Autor: (wer)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.