Všechno zdražuje - Může za to ropa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Všechno zdražuje - Může za to ropa!

PRAHA – Za všechno platíme víc a víc a v nejbližší době se na tom nic nezmění. Stále dražší ropa zvyšuje výrobní náklady a nutí tak výrobce zdražovat produkty. Ceny tak v červnu opět rostly, dokonce více, než se očekávalo. Inflace dosáhla 6,7 %.


PROBOHA! Vzhůru letí ceny potravin, cigaret i pohonných hmot

Třeba mouka meziročně zdražila o 59 % a máslo téměř o 30 %!

Inflace se podle odborníků udrží vysoko i v letních měsících a její zpomalení přijde až ke konci roku. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se dá očekávat, že ještě letos dojde ke zdražení potravin o dalších deset procent, přitom právě jídlo zdražuje nejcitelněji. Jediné, co zlevnilo, jsou brambory – jejich cena je o 20 procent nižší. Kuřáci zaplatí až o 20 procent za krabičku více než vloni, řidiči za benzin o 7 procent více. Výraznějšímu růstu cen nyní naštěstí brání silná koruna, která včera vylepšila rekord vůči euru a prodávala se 23,35 Kč a 14,73 Kč za dolar.

Zdražovat by se ale mohlo mnohem více, než se očekává. A to pokud se naplní předpovědi venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Podle něj by se ceny ropy mohly vyšplhat na závratných 300 dolarů za barel (v současné době 145 dolarů). Mohlo by se tak stát, pokud americká společnost Exxon Mobil znovu vystupňuje spor s Venezuelou ohledně znárodněného projektu na těžbu ropy. Ten trvá už několik let a částečně zavinil stávající růst cen ropy. Venezuela je totiž jedním z největších vývozců ropy na světě.

* Zdroj ČSÚ – průměrné ceny za poslední týden v červnu daného roku


Autor: (bem)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.