Meteorologové varují: Bouřky jen tak nepřejdou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Meteorologové varují: Bouřky jen tak nepřejdou!

PRAHA – Tak to je zase povedený víkend! Místo pěkného počasí prší a citelně se ochladilo. Až do pondělního dopoledne ale nebude lépe. A hrozí pořádné bouřky a dokonce i záplavy.


Budou létat hromy, blesky!

PRAHA – Tak to je zase povedený víkend! Místo pěkného počasí prší a citelně se ochladilo. Až do pondělního dopoledne ale nebude lépe.
A hrozí pořádné bouřky a dokonce i záplavy.

Už v pátek večer se do Česka přiřítila první vlna lijáků a bouřek. Na některých místech padaly i kroupy, silný vítr lámal větve. A teď to vypadá, že tyhle drsné hrátky počasí neskončily. Meteorologové se děsí! Až do pondělního rána totiž na celém území Česka hrozí vichřice a silné bouřky s přívalovými lijáky.

Nejhoršího se mohou obávat na Moravě a také ve východních Čechách, kde se počítá s rozvodněním menších toků. V níže položených oblastech tak může voda napáchat hodně škody, zatopit sklepy, garáže, silnice i pole. Vydatné deště by ale měly zasáhnout celou republiku, doprovázet je budou silné bouřky a vítr, který může v nárazech dosáhnout až 90 kilometrů za hodinu. Meteorologové také počítají s dalším ochlazením, teploty by měly spadnout jen ke 20 stupňům Celsia.

Taky vám včera bylo špatně?
Může za to bouřka!

PRAHA – Bolela vás hlava? Nemohli jste se pořádně nadechnout? Bylo vám na omdlení a kvůli únavě jste většinu dne strávili v posteli? Není divu! Biozátěž totiž dosáhla nejvyššího stupně! Vysoké teploty, dusno a přítomnost přízemního ozonu, který se objevuje před každou bouřkou. Tak přesně to byly důvody, proč se včera tolika lidem přitížilo. Nejhůře na tom byly osoby s oběhovými nemocemi, chronicky nemocní, staří lidé, ale i děti.

Fakta o blescích

● každou minutu na Zemi proběhne téměř 2000 bouřek
● každou vteřinu protne oblohu asi stovka blesků
● v jednom blesku se uvolní napětí odpovídající 10 až 50 milionům voltů
● ročně se na Zemi vytvoří asi 16 milionů bouřek, uhodí až tři miliardy blesků
● energie skrytá v jednom blesku – 250 kWh
● šance, že při bouřce blesk zasáhne člověka je minimální – jen asi 1:3 000 000
● denně zemře na světě 10 lidí na zásah bleskem
● v centru výboje blesku je teplota až pětkrát vyšší než na Slunci, taví se při ní i písek
● dříve byli nejčastěji zasaženi bleskem lidé pracující s kovovým nářadím na poli, teď jsou to často sportovci – fotbalisté, jachtaři, golfisté

Zásah bleskem? Dá se přežít!

Co dělat, když se nestihnete schovat do bezpečí? Blesk o sobě dá dopředu vědět. Tam, kam se chystá udeřit, se totiž vytvoří silné elektrické pole. Lidem vstávají vlasy na hlavě, cítí mravenčení, dokonce z těla mohou odlétávat jiskřičky. To je ale jen předzvěst. Nicméně moc času na přemýšlení vám v tu chvíli blesk nedá. Nesnažte se utíkat, protože výboj se k vám blíží rychlostí až 70 km/h. A co tedy dělat? Lehněte si okamžitě na zem, rukama se jí ale nedotýkejte. Odborníci radí padnout na záda a podržet ruce jako při modlitbě. Jedině tak je šance přežít zásah bleskem.


Autor: (esc)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.