Ladislav Nerad: V ložnici má tisíc pavouků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ladislav Nerad: V ložnici má tisíc pavouků!

Chovatel s jedním ze svých krasavců.
Chovatel s jedním ze svých krasavců. (Aha! Martin Pekárek)

TÁBOR – V pokoji jako z hororu bydlí Ladislav Nerad (22) z Balkovy Lhoty u Tábora. Ložnici s ním totiž sdílí tisíc pavouků. Většinu lidí by i ty nejmenší exempláře přinutily vyskočit na stůl, Nerad ale tvrdí, že pavouci jsou ideální domácí zvířata pro každého. „Pavouci jsou nenároční.

Stačí je nakrmit jednou za čtrnáct dní, někteří to bez potravy zvládnou i půl roku. Většina druhů potřebuje jen nějakou nádobu, teplo a vhodný substrát,“ tvrdí chovatel.

S pavouky začal před sedmi lety. „Dřív jsem se pavouků štítil, ale pak mi kamarád přivezl prvního sklípkana, a mě to chytlo.“ Dnes má asi osmdesát velkých pavouků a nepočítaně »pavoučího potěru«. „Malých pavoučků a mláďat mám určitě přes tisíc,“ říká. Ve sbírce má i exemplář největšího pavouka na světě Theraphosa blondi, které, láskyplně přezdívá »blondýnka«.

Nabízí se otázka, zdali se někteří z členů početné pavoučí kolonie někdy nerozhodnou opustit akvárium a vyrazit ven. Stává se to prý často. Velký pavouk si, když má dost času, klidně poradí i s plastem, pletivem nebo s hliníkovou mřížkou. Problém pavoučích uprchlíků vyřešil Ladislav Nerad originálně. „Pořídil jsem si dva gekony, které jsem vypustil v bytě. Ti se postarají nejen o menší pavouky, ale i o šváby, kterými pavouky občas krmím, a další hmyz.“

Vášnivý chovatel už se několikrát setkal s dívkami, které pro jeho zálibu neměly pochopení. „Nenechám se vydírat »buď já, nebo zvířata«. Najdou se i slečny, které pavouky zbožňují, bohužel je jich nedostatek,“ říká Ladislav Nerad smutně.

Svlek – kůži svlékají mláďata jednou za čtrnáct dní, dospělí pavouci jednou za půl roku. Obnovují tak jemné žahavé chloupky, které jim v průběhu života vypadávají.

Zadeček dospělého pavouka je velký jako tenisový míček a s roztaženýma nohama zabere plochu jídelního talíře.

Pohlavní orgány má samička skryté na břiše. Sameček ji musí při páření nazdvihnout. I pokud se akt lásky podaří, nemá milovník vyhráno. Jeho partnerka se ho totiž pokusí sežrat.

Ostré zuby bez problémů prokousnou koženou rukavici i lebku potkana. Theraphosa naštěstí příliš jedovatý není. Jeho kousnutí je většinou stejně nepříjemné jako vosí štípnutí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.