Bill a Tom – nejslavnější lední medvíďata Česka: Váží 40 kilo a perou se... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bill a Tom – nejslavnější lední medvíďata Česka: Váží 40 kilo a perou se...

Bill byl od narození větší...Tom už ale bratra, co do hmotnosti, dohání.
Bill byl od narození větší...Tom už ale bratra, co do hmotnosti, dohání. (pro Aha! – Jiří Vítek, Igor Zehl)

BRNO – Zápasy, skoky do vody, plavání, hry s míčem a škádlení mámy – to je nejoblíbenější zábava dvou brněnských ledních medvídků Billa a Toma. Při narození vážili asi 350 gramů, dnes už mají kolem 40 kil.

Medvědí kluci se už mámina kožichu nedrží a návštěvníky občas vyděsí rvačkou. „Patří to k jejich zdravému vývoji. Při těchto hrách se pohybově zdokonalují a učí se i správnému medvědímu chování a lovu,“ vysvětluje zoolog Jiří Vítek. Máma Cora se k synkům často s chutí přidá.

Celá rodinka sní podle zoologa asi 12 až 13 kilo masa denně. Je to syrová směs hovězího, koniny a sleďů. Aby měli vlákninu, dostávají i trochu mrkve, jablek a vitaminových doplňků. Zelenina a ovoce jim ale moc nejede. Dva dny v týdnu mají půst. „Máma je ještě občas přikojí, ale snaží se to omezovat. Cítí, že u nás jim nedostatek potravy nehrozí,“ dodává Vítek.

Zoo už zvažuje, kam medvíďata koncem roku odejdou. „Ve výběru je šest zahrad v Evropě i mimo ni. Hlavně řešíme, jaká zvířata za ně výměnou získat. Rozhodnutí by mělo padnout do konce října,“ dodává Vítek.

Kliknutím zvětšeteÚnor 2008
Medvíďátka se narodila 23. listopadu. Na této fotografii byly klukům tři měsíce. Vůbec poprvé ochutnali maso, zatím vařené. Na rozdíl od berlínského Knuta brněnské medvídky vychovává jen jejich máma. Lidská ruka se jich dotkla zatím pouze dvakrát, a to při očkování.

Kliknutím zvětšeteBřezen 2008
Ven z brlohu se kluci poprvé podívali v březnu. Za pár dnů šlo menšímu o život, když spadl do jezírka. Máma ho ale bez pomoci ošetřovatelů vylovila.

Červenec 2008
Bill byl od narození větší...Tom už ale bratra, co do hmotnosti, dohání. Od dubna, kdy začala medvíďata kromě mateřského mléka jíst i maso, ho celá rodinka spořádala zhruba 800 kilo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.