Julínek chystá nový zákon: Z doktorů budou práskači! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Julínek chystá nový zákon: Z doktorů budou práskači!

Tomáš Julínek (vlevo) a mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt chtějí o připravovaném zákonu ještě hodně debatovat.
Tomáš Julínek (vlevo) a mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt chtějí o připravovaném zákonu ještě hodně debatovat. (ČTK)

PRAHA – Pozor na pusu před svým doktorem! Taková rada bude nad zlato ve chvíli, kdy se ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS) podaří prosadit zákon, který má pošlapat lékařské tajemství a ze zdravotníků udělat práskače.

Pozor na pusu před svým doktorem! Taková rada bude nad zlato ve chvíli, kdy se ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS) podaří prosadit zákon, který má pošlapat lékařské tajemství a ze zdravotníků udělat práskače. Počítá totiž s tím, že ti okamžitě udají svého pacienta, pokud se budou domnívat, že si zdravotní problémy způsobil při překročení zákona.

Návrh doslova zní: „Poskytovatel (tedy lékař, nemocnice apod.) je také povinen oznámit orgánům činným v trestním řízení okolnosti zjištěné v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb, které nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin…“ To ale lékaři zásadně odmítají jako zadupávání lékařského tajemství do země. „To by se lékařské tajemství vrátilo na úroveň padesátých let,“ řekl šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Prudká reakce lékařů ministerstvo zřejmě vyděsila. Hlavní důvod návrhu zákona byla prý ochrana seniorů či dětí před týráním. Pokud by ale mělo vyznít jako práskání přečinů, pak by jej podle jeho mluvčího Tomáše Cikrta ministerstvo vzalo zpět a přepracovalo. „Nejdřív ale k návrhu zákona chystáme sérii diskusí, kde se ho pokusíme vysvětlit,“ dodal Cikrt.

ČEHO BY SE MUSEL PACIENT VYVAROVAT
  • Přiznat neurologovi, že lehký otřes mozku je ze rvačky, kde sok dopadl hůře.
  • Poznamenat před chirurgem, že drobné zranění vzniklo při jízdě autem po pár pivech.
  • Svěřit se sexuologovi o svém občasném nápadu strhat ze ženy šaty i proti její vůli.
  • Prozradit psychologovi, že příčinou tísnivé nespavosti je pár ukradených cihel na nedaleké stavbě.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.