Jiří Kalát (68) - Tohle je houbový král! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jiří Kalát (68) - Tohle je houbový král!

Deník Aha! otestoval, zda houbový král Česka Jiří Kalát umí hledat houby. Vyrazili jsme do stejného lesa jako on a dali si závody, kdo za hodinu nasbírá více hub… Po hodině mám na dně košíku jen jednoho křemenáče a dva hříbky… P
Deník Aha! otestoval, zda houbový král Česka Jiří Kalát umí hledat houby. Vyrazili jsme do stejného lesa jako on a dali si závody, kdo za hodinu nasbírá více hub… Po hodině mám na dně košíku jen jednoho křemenáče a dva hříbky… P (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Muchomůrky přidává do koření, z hub dělá kaviár, peče houbové buchty a z hřibu žlučového »hořčáku« dělá vynikající likér. Jiří Kalát (68) sbírá houby, které většina víkendových houbařů nakopne, místo aby je sebrala.

Muchomůrky přidává do koření, z hub dělá kaviár, peče houbové buchty a z hřibu žlučového »hořčáku« dělá vynikající likér. Jiří Kalát (68) sbírá houby, které většina víkendových houbařů nakopne, místo aby je sebrala. Za skvělými houbovými pochoutkami ale stojí roky strávené v lese a experimenty nad plotnou. Jiří Kalát je zkrátka houbovým králem Česka.

V kuchyni pana Kaláta si připadáte jako v jiném světě. Hlavní roli tady totiž nemají křemenáče a pravé hřiby, ale houby s podivnými jmény, jako je Jidášovo ucho, hlíva ústřičná nebo čirůvka dvoubarvá. Jiří Kalát se nebojí experimentovat. „Spolu s kamarádem mykologem Jirkou Baierem jsme třicet let bádali nad výrobou léčivého houbového likéru. Je v něm dvacet druhů hub včetně hořčáku. Obsahuje látky podporující imunitu a má antioxidační účinky, které chrání před vznikem rakoviny. Velkou budoucnost unikátního využití hřibu žlučového ale vidíme i ve výrobě toniku. Udělá se hořčákový koncentrát a chuťově to nepoznáte. Pomůže vám spravit pokažený žaludek,“ raduje se Kalát.

Houby přidává pan Kalát i do chleba a do lívanců. Největší úspěch ale slaví s houbovým kaviárem a matesy. Jeho pochoutky mohou zájemci okusit na pravidelných ochutnávkách v jediném houbovém obchůdku v Česku v Lípové ulici v Praze.

Houby pan Kalát hledá i v zimě a jako hrůzu vnímá sen všech houbařů. „Můj největší úlovek bylo asi 550 hřibů smrkových za jedno dopoledne. To byla katastrofa, nemohl jsem to unést a čistil jsem je dva dny. Už bych to nechtěl zažít,“ rozčiluje se naoko houbař.

Podle něj jsou ale na světě ještě větší »gurmáni«, než je on. „Kamarád řezník sbírá ty nejčervivější houby. Počká, až červi vylezou, houby upraví a červy opraží a sní,“ dodal Kalát.

HOUBOVÝ KAVIÁR
  • 1 kg čirůvky dvoubarvé nebo hlívy ústřičné
  • 50 g sušeného Jidášova ucha
  • 2 větší cibule
  • 125 g sádla
  • 40 g sardelové pasty
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 5 větších stroužků česneku
  • pepř, chilli
  • 1-2 lžičky mletého kmínu
  • cibuli nechte zesklovatět na sádle, restujte čirůvky a kmín, dokud neztratí podstatnou část vody (klidně až hodinu), zvlášť si připravte Jidášovo ucho a zalijte ho sójovou omáčkou a přidejte čtvrt litru vařící vody (houba zvětší objem), přidejte k čirůvce a deset minut povařte, po zchladnutí umelte směs na strojku, přidejte prolisovaný česnek, citronovou šťávu, koření a sardelovou pastu, promíchejte, naplňte do sklenic a uložte v chladu
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.