Vojtěch (19) chtěl zabít spolužáka - Brokovnici si donesl do školy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vojtěch (19) chtěl zabít spolužáka - Brokovnici si donesl do školy

Na první jednání pozval soud studenty gymnázia, aby jim na příkladu ukázal, jak může skončit žárlivost.
Na první jednání pozval soud studenty gymnázia, aby jim na příkladu ukázal, jak může skončit žárlivost.

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Za přípravu vraždy spolužáka dostal včera u krajského soudu v Českých Budějovicích student Vojtěch Mach-Žižka (19) čtyři roky vězení s podmínkou na čtyři roky.


Kvůli lásce plánoval vraždu

Student umělecké školy v Českém Krumlově naplánoval v březnu vraždu spolužáka. Přímo do školy si přinesl brokovnici, kterou chtěl údajně svého soka v lásce zabít!

„Chtěl jsem ho jen postrašit. Brokovnici jsem dal do skříňky ve škole tak, aby se o ní někdo dověděl. Valenta začal chodit s Terezou, a to mi trhalo srdce,“ uvedl u soudu pohublý a bledý mladík, který je od března ve vazbě.
Kliknutím zvětšeteVojtěch odjel 1. března po vyučování domů, z uzamčené skříně vzal bratrovu jednohlavňovou brokovnici a jeden brokový náboj ráže 16 mm, a druhý den odvezl věci do školy a schoval je v šatně do skříňky. Tím měl podle obžaloby plánovat vraždu svého o čtyři roky staršího spolužáka, který mu byl sokem v lásce. „Nikoho jsem zabít nechtěl. To, že jsem si brokovnici přinesl, jsem přiznal, ale chtěl jsem ho spíš vystrašit,“ hájil se mladík u soudu.
Soud navíc mladíkovi uložil protialkoholní a protitoxikologickou léčbu a probační dohled. Vraždu totiž plánoval pod vlivem drog a alkoholu. „Je zde šance, že až se pan Mach vyléčí, může žít jako slušný člověk,“ uvedl předseda senátu Stanislav Žížala.
Mach přitom ve škole patřil mezi výborné žáky. Od soudu odcházel zklamán a dezorientován. Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal. Požadoval pro studenta až šestiletý trest za přípravu vraždy.


Autor: (mp)
Foto: ČTK - David Veis

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.