Advokátka Slámová: Žaloba nic neřeší! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Advokátka Slámová: Žaloba nic neřeší!

HAVLÍČKŮV BROD – Malý Jakub Šimánek mohl žít. Stačilo, aby slovenské orgány byly důsledné a vyžadovaly po jeho vrahovi Antonínu Novákovi dodržování režimu nařízené ústavní psychiatrické léčby. Informovaly o tom slovenské listy.


● Zanedbaná léčba Jakubova vraha
● Má cenu se od Slovenska domáhat náhrady?

Recidivista a vrah Antonín Novák se sice začal léčit v psychiatrické léčebně v Plešivci, ale po čase se na ústavní léčbu vykašlal. Pro léky si chodil do ambulance jen do léta loňského roku, i když měl v léčbě pokračovat doživotně.

Nováka naposledy odborníci v Plešivci léčili v roce 2004. Tam byl převezen ihned po odpykání 4,5letého trestu za pohlavní zneužití nezletilého. Protože podle lékařů léčba probíhala úspěšně, mohl přejít z ústavní léčby na ambulantní. Po čase ale přestal na pravidelné kontroly docházet a soud ho musel na jeho povinnost upozornit. Přestože potom léčebna navrhla soudu, aby mu opět nařídil ústavní léčbu a soud příkaz vydal, policii se ho najít nepodařilo.

Kliknutím zvětšetePrávě toto pochybení podle slovenských médií nejspíše způsobilo, že se policie v Česku nedozvěděla, že má pátrat po muži několikrát odsouzeném za sexuální zneužívání mladistvých.

Želmíra Herrová z Havlíčkova Brodu, která je přední odbornicí na léčení sexuálních deviantů v Česku, je na slovenské kolegy velmi rozezlená. „Problémy deviantů se tam zametají pod koberec,“ řekla v rozhovoru pro server Denik.cz. Systém na Slovensku selhává a neřeší ani takové markantní problémy lidí před vražděním.

Přestože jde o selhání slovenských orgánů, které to i samy přiznávají, podle advokátky Kláry Slámové nemají Jakubovi rodiče i další pozůstalí šanci uspět s žalobou na slovenský stát. „Jediným člověkem, po kom mají právo něco požadovat, je pachatel,“ informovala advokátka.

Belgický pedofil: doživotí

O trestu pro vraha Jakuba Šimánka se zatím jen spekuluje. Podle odborníků mu však hrozí doživotí, přestože zabil »jen« jedno dítě. Stejný trest přitom včera vyměřil belgický soud muži marockého původu Abdallahu Aitovi Oudovi. Byl uznán vinným z únosu a vraždy sedmileté Stacy Lemmensové a její nevlastní sestry, o tři roky starší Nathalie Mahrové. Usvědčily ho vzorky DNA. Obě holčičky, pohřešované skoro tři týdny, byly nalezeny na konci června roku 2006 mrtvé v betonové strouze u železniční trati v Lutychu, asi 15 metrů od sebe. Pitva prokázala, že byly uškrceny a starší z nich byla znásilněna krátce po zmizení.


Autor: (zr)
Foto ČTK, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.