Sbohem, pane Rösnere: Kolegové plakali, fanoušci žadonili o fotky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sbohem, pane Rösnere: Kolegové plakali, fanoušci žadonili o fotky!

Rozloučení s Borisem Rösnerem zakončila většina herců sáhnutím na rakev. Zleva: Radovan Lukavský, Iva Janžurová, Peter Kršák, Miroslav Donutil
Rozloučení s Borisem Rösnerem zakončila většina herců sáhnutím na rakev. Zleva: Radovan Lukavský, Iva Janžurová, Peter Kršák, Miroslav Donutil

PRAHA – Středa, 7. června, 12.30. Velkému herci Borisi Rösnerovi (†55), který minulou středu podlehl rakovině plic, naposledy tleská publikum Národního divadla.


Tolik to bolelo, tolik plakali, tolik se báli, a tak...
Před pohřbem se tajně opili!
Když nesli rakev, každý si chtěl sáhnout

Kliknutím zvětšete Manželka Alice, příbuzní, kolegové ale i oddaní fanoušci herecké legendy, kteří se s Borisem Rösnerem přišli rozloučit, mají slzy v očích. Někteří z jeho kolegů se před obřadem tajně scházejí v hereckém zákulisí. Proč? Tolik se bojí, Kliknutím zvětšeteaby se během obřadu zármutkem nezhroutili, že se musejí napít na kuráž!Kliknutím zvětšete

Herci Miroslav Donutil, Alois Švehlík, Milena Steinmasslová, Jan Dolanský nebo Richard Krajčo, ti všichni se museli v zákulisí hereckých šaten před samotným smutečním obřadem posílit sklenkou alkoholu, který je postavil na nohy. Báli se, že se jim bude třást hlas i ruce. Kliknutím zvětšeteZármutek nad skonem jejich letitého kamaráda a v některých případech i učitele byl prostě příliš velký. Kliknutím zvětšeteRozloučit se přišli snad všichni, jednou z mála, která překvapivě chyběla, však byla Rösnerova kamarádka Věra Galatíková. „Nepřišlo mi vhodné, abych se já, která má stejnou chorobu jako Boris, obřadu zúčastnila,“ řekla deníku Aha! po telefonu zdrcená Věra Galatíková. Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePři vyprovázení Borise Rösnera z Národního divadla mu pak špalír téměř všech jeho přátel včetně Radovana Lukařského či Alexeje Pyška vzdával poslední ryze soukromý hold tím, že se alespoň letmo prsty dotkli rakve, kterou kolem nich pronášeli ven do připraveného auta.


Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteS Panem Hercem Borisem Rösnerem (†55) se do Národního divadla včera přišly rozloučit stovky lidí! Nejbližší příbuzní, kolegové či hercovi obdivovatelé se neubránili slzám. Někteří fanoušci se sem však nepřijeli rozloučit s legendárním hercem, ale snažili se za každou cenu vyfotit se se známými tvářemi!

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteStředa, 7. června, 10.30. U pražského Národního divadla se scházejí stovky lidí, aby se rozloučily s hereckou legendou. O půl hodiny později už začínají hrát první tóny živého kvarteta Ensemble Martinů. U rakve, která stojí uprostřed jeviště, stojí osmičlenná stráž hercových kolegů. Ta se po několika minutách pravidelně střídá. V tu chvíli čekají před Zlatou kapličkou nejen lidé, kteří chtějí složit hold zesnulému herci, ale také nervózní fanoušci. Kliknutím zvětšeteA doufají, že se vyfotí s nějakou známou tváří. Uvnitř divadla je však posvátná atmosféra. Kliknutím zvětšeteSvou řečí ke svému učiteli dojímá hosty v sále třeba Vanda Hybnerová. „Vedl jste nás k profesionalitě a vášni, za to vám děkujeme, pane učiteli,“ vzlyká herečka. Borise Rösnera si pak sál připomíná ve videoukázce z představení Lakomec, kde hrál nezapomenutelnou roli Harpagona. O půl jedné tleskal sál herecké legendě naposledy. „Byl to kamarád, spolužák a člověk s velkým srdcem,“ řekla deníku Aha! herečka Naďa Konvalinková, která celý akt proplakala. Kliknutím zvětšeteV tu chvíli k ní přiskočí jedna paní s foťákem v ruce, která žádá o společnou fotografii. Kliknutím zvětšeteTa nakonec se svojí prosbou po dlouhém přemlouvání uspěla. Fanouškům s fotoaparáty ale na chuť nepřišel herec Miroslav Donutil, který všechny prosby o společnou fotografii s rozhořčením odmítal. A podobný přístup zvolila také většina herců, kteří se s kolegou přišli naposledy rozloučit. Civilní pohřeb mít Boris Rösner nebude. „Toto je jediný pietní akt pro zemřelého,“ sdělila mluvčí činohry Národního divadla Kateřina Ondroušková.
Kliknutím zvětšete
Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Autor: REPORTÉŘI Aha!
Foto Aha!: Marek Pátek, Dalibor Puchta

8.6.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.