Nová fakta o tyranovi z Brna - Výkony otroků si pečlivě zapisoval! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nová fakta o tyranovi z Brna - Výkony otroků si pečlivě zapisoval!

BRNO – Případ Jiřího Adama (77) z Brna, který dlouhá léta zneužíval hned několik žen, nabírá na obrátkách. Poté, co se zjistilo, že ženy žily v chudobě, trpěly hladem a musely i v pokročilém věku dřít, se objevily další šílené skutečnosti.

Aha! získalo jeho deník!

Adam, který se údajně sám vydával za Boha, totiž připravoval v domě, který mu jeho otrokyně stavěly, jakýsi kryt, kde měl přečkat se svými ovečkami konec světa. Aha! se podařilo sehnat unikátní fotografie z domu samozvaného vůdce sekty Hnutí Grálu, a dokonce i stavební deník, který si samozvaný spasitel psal s neuvěřitelnou pečlivostí…

Dům, který stavěly »Adamovy ženy«, vydává svá tajemství. Kromě jiného zde pod tenkou vrstvou prachu leží na jednom stole hromada starých sešitů – stavební deníky staré přes 20 let. V nich se ukrývá letité svědectví prací, které musely pro Adama »jeho« ženy vykonávat. Předložili jsme je grafologům, aby se nám z písma pokusili popsat charakter jejich autora.

Kliknutím zvětšete

  • Ve své pracovně měl Jiří Adam i šatník. Do této místnosti nikdo nesměl. Sám měl věci ve skříni, v přízemí se pak nacházejí desítky pytlů s dámským oblečením.
  • Pracovní stůl, na kterém se nacházejí stavební deníky pečlivě vedené od roku 1985.
  • Přízemí je doslova napěchované potravinami. Mimo jiné tady najdete stovky sklenic se zavařeninami staré třeba deset let. Další stovky prázdných sklenic čekají na naplnění.
  • Jedna z místností je doslova časovanou pumou. Jsou zde stovky plechovek s jedovatými barvami, ředidly, rozpouštědly, technickým benzinem, lihem a kdoví čím ještě. Sousedi se obávají exploze.
  • Plechový kříž, který vyrobil sám Jiří Adam, byl původně umístěn na vrcholu celé stavby v kulatém arkýři. Později byl sundán. V domě se nachází takových křížů více. Například ve studni je hozený stejný, v jiných místnostech jsou kříže dřevěné.
  • Tady samozvaný otrokář přespával. Okno do jeho ložnice je stejně jako všechna ostatní trojité. Mělo ochránit obyvatele před zkázou, stejně jako velmi silné zdi. U základů má zeď tloušťku skoro metr a půl, ve druhém patře mají na šířku metr! Důchodce nejspíš opravdu očekával konec světa.
  • Knihovna je plná knih o posmrtném životě, moudrosti věků, bylinkách a duchovních záležitostech. Jsou zde i lékařské knihy, ve kterých se podrobně popisují výroby léků.
  • Kromě jiných chemikálií se v domě nacházejí velmi čisté podoby chemických roztoků. Na snímku je například přepravka plná lahví s ethanolem.
  • V přízemí je uloženo množství krabic, které jsou pečlivě popsány. V této jsou stovky pilulek a sirupů.

Vyjádření grafologů: Pisatel chtěl mít pořád víc

Každý den vždy začíná datem, kdy byl zápis pořízen. Číslice jsou psány velmi jistou rukou, mají však tendenci přesahovat řádky, pisatel je tedy plný dojmů z uplynulého dne. Písmo jednotlivých zápisů je kousek nad řádkou, což naznačuje nadřazenost. Jako by se ho to netýkalo. Některá písmena utíkají jeden řádek nad, bourá tím zažitá pravidla a vytváří si svoje. Řádky nekončí pravidelně, má tendenci psát na okraj listu. Papír mu nestačí, což značí, že defi novaný prostor je mu malý, chtěl by víc. Podpis je dynamická parafa s řádkovým přesahem. První znak podpisu je výrazně dominantní, což lze vyložit jako naprostou kontrolu nad tím, co bylo napsáno, a sklon vpravo odkazuje do budoucnosti, tedy i kontrolu nad ní.

Otázky a odpovědi

● Jak je možné, že tak dlouho týrání nikdo neobjevil?
Jiří Adam byl při kontaktu s cizími lidmi velmi obezřetný a nad svými »ovečkami« měl neomezenou moc. Se sousedy se příliš nebavil, ženy to měly zakázané. Mezi sousedy byl považován za podivína.
● Kolik žen vlastně patřilo k jeho skupině?
Obžalován je z týrání tří žen, ovšem s postupujícím vyšetřováním se zdá, že pro něj otročilo lidí více. Kolik přesně, zatím není známo.
● V čem spočívalo týrání?
Ženy byly nuceny každý den bez výjimky dřít na Adamových pozemcích, kromě zemědělské práce například stavěly obrovský dům, kde vykonávaly těžké mužské práce. Navíc nedostávaly téměř najíst, všechny jsou podvyživené. Spaly v nedůstojných a nehygienických podmínkách, podle některých spekulací byly i Adamovými sexuálními otrokyněmi.
● Jaký trest tyranovi hrozí?
Podle posledních informací je Adamovo počínání kvalifikováno jako trestný čin týrání osoby žijící ve společné domácnosti a obchodování s lidmi. Hrozí mu tedy až 12 let. Faktem ale je, že se možná soudu vyhne, neboť podle lékařů je ve stadiu klinické smrti a pravděpodobně se již neprobere.
● Co je to ta sekta Hnutí Grálu?
Myšlenky hnutí vycházejí z křesťanství. Podle členů hnutí se snaží přiblížit více přírodním zákonitostem. Člověk je za svoje činy odpovědný sám a Bůh mu může pouze pomoci se očistit od hříchů, nikoliv ho hříchů sám zbavit.


Autor: Václav NEKVAPIL, Martin KIML
Foto Aha! – Martin Pekárek, ara


Více fotografií v dnešním (1.6.2008) tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.