Nejbohatší Češi mají nový koníček: Kupují si tryskáče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nejbohatší Češi mají nový koníček: Kupují si tryskáče!

Kellnerův stroj stojí 650 milionů Kč!
Kellnerův stroj stojí 650 milionů Kč! (ČTK)

PRAHA – Mezi českými a slovenskými miliardáři se rozmohla nová móda – soukromé tryskáče. Někteří je vlastní, další si je pronajímají na lety za obchody či zábavou. Letadlo Gulfstream, Rolls-Royce mezi tryskáči, má ve sbírce i nejbohatší Čech Petr Kellner.

Mezi českými a slovenskými miliardáři se rozmohla nová móda – soukromé tryskáče. Někteří je vlastní, další si je pronajímají na lety za obchody či zábavou. Letadlo Gulfstream, Rolls-Royce mezi tryskáči, má ve sbírce i nejbohatší Čech Petr Kellner. Každá legrace ale něco stojí, Gulfstream přijde na 650 milionů korun…

Má to řadu výhod. Když letíte vlastním tryskáčem, stačí, když na letiště přijedete patnáct minut před odletem. Přivítá vás kapitán, nabídne vám šampaňské a bezpečnostní pracovník vás rychle odbaví. Na palubě pak můžete klidně i za letu telefonovat, používat notebook nebo sedačku upravit na postel a zdřímnout si. Vzpomenete si uprostřed cesty, že místo do Londýna byste se radši jeli podívat do Paříže na Eiffelovku? Žádný problém, stačí říct kapitánovi!

Na kolik takový let přijde? Tak třeba cesta do Londýna a zpět stojí v pronajatém stroji 600 tisíc korun, do New Yorku a zpět kolem tří milionů. Cena se počítá za celé letadlo, které pojme podle typu asi 15 osob. Když vás tedy letí více, cena na osobu už není tak děsivá. Pokud si chcete letadlo pořídit pro sebe, připravte si stovky milionů, dalších asi 50 milionů korun vás stojí roční provoz. I miliardáři, kteří letadlo vlastní nebo splácejí v leasingu, ho pronajímají dalším pracháčům. Tryskáče si tak půjčuje třeba šéf Sazky Aleš Hušák či Jiří Šmejc z PPF Group.

Petr Kellner (43), majetek 150 miliard Kč

Vlastní firmu PPF, jednu z nejvýznamnějších finančních skupin v Česku, která je ale silnou figurou i na trzích v Rusku, Číně, či v Kazachstánu.

Vlastní: Gulfstream 500 (650 milionů Kč)
Kellner měl s letadlem potíže, protože ho podle časopisu Týden nemohl v Česku uložit do žádného hangáru. Musel tedy stroj nechávat v rakouském Linci, což bylo nepraktické. Podle Týdne měl navíc problémy s firmou, která pro něj letoun provozovala. Prý si stěžoval na posádku kvůli nepořádku či nedostatečnému občerstvení. Proto se Kellner spojil s firmou ABS Jets, kterou dosud ovládala skupina J&T. ABS Jets má totiž na Ruzyni hangár, může se tedy postarat i o Kellnerův tryskáč. Navíc prý nejbohatší Čech spolu s J&T přikoupí dva letouny Gulfstream G550.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.