Unikátní výstava zbraní z policejních trezorů! Pistole od Fantomase! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Unikátní výstava zbraní z policejních trezorů! Pistole od Fantomase!

Podomácku vyrobený revolver s tlumičem
Podomácku vyrobený revolver s tlumičem (Aha! – Petr Novotný, Muzeum PČR)

PRAHA – Zločinci, blázni, agenti, pytláci, ale i bojovníci za svobodu! Jejich rukama prošly podomácku vyrobené či upravené střelné zbraně, jejichž unikátní sbírku vystavuje až do konce června Muzeum Policie ČR v Praze.

Zločinci, blázni, agenti, pytláci, ale i bojovníci za svobodu! Jejich rukama prošly podomácku vyrobené či upravené střelné zbraně, jejichž unikátní sbírku vystavuje až do konce června Muzeum Policie ČR v Praze. Ze zhruba stovky exponátů je patrné, že střílet se dá skutečně z čehokoliv – z hole, tužky, rukavice či z rukávu. K výrobě pušky či pistole stačí i obyčejný kus klacku a trubka. Amatéři ale dokážou vyrobit i velmi originální a složité mechanismy.

Díla teroristy Štěpánka
Atentátník Vladimír Štěpánek (†68) výbušninou rozmetal čekárnu nemocnice ve Vysočanech. Pak zosnoval dalších 16 bombových útoků. Později se zabil. Policie u něj našla také podomácku vyrobený revolver s tlumičem.

Opasek s osmi hlavněmi
Pás s osmihlavňovým střílejícím zařízením patří mezi rarity. K výstřelu ze všech osmi hlavní dochází zdvihnutím ruky. Opasek patřil muži, který se zastřelil 7. 3. 1991 v Pardubicích před pamětní deskou velitele parašutistické skupiny Silver A npor. Alfréda Bartoše. Za války byl nacisty za kontakt s touto skupinou vězněn.

Fantomasova rukavice
Připomíná vám tahle pistole zbraň, kterou používal legendární padouch Fantomas? Není divu! Můž, který tuhle zbraň pro agenty vyrobil, se francouzskými filmy možná skutečně inspiroval. Jak střílející rukavice fungovala? Ke spuštění střelby došlo při úderu pěstí.

Zbraň vraždících »profíků«
Nejhorší zloději a zabijáci pařížského podsvětí, kterým se říkalo »Apači«, měli v oblibě tzv. apačský revolver. Byl kombinací bezhlavňového revolveru systému Lefaucheux, boxeru a dýky.

Tank pro zabijáky
I zdánlivě dětská hračka, projde-li rukou amatérského výrobce zbraní, může zabíjet. Tento tank dokáže vypálit skutečné náboje.

Špacír pušky
Důmyslné špacírky používali od poloviny 19. století pytláci. Nenápadná hůl totiž skvěle střílela. Obvyklá délka hole stačila k umístění dlouhé hlavně. To zaručovalo vyšší přesnost střelby, než tomu bylo například u krátkých střílejících tužek.

Místo podpisu výstřel
Střílecí tužky zabavili policisté při domovních pohlídkách kvůli nedovolenému ozbrojování.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.