Pustíte pejska proběhnout? Dostanete pokutu 50 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pustíte pejska proběhnout? Dostanete pokutu 50 tisíc!

Venku musí mít pes vždy vodítko.
Venku musí mít pes vždy vodítko. (Profimedia.cz)

PRAHA – Máte pejska? Jeho venčení vás možná brzy přijde na pěkné peníze! Pustíte-li psa z vodítka, aby se proběhl, budete riskovat pokutu až 50 tisíc korun! Takový trest má umožnit zákon na ochranu zvířat proti týrání, který už vláda schválila a poslala do parlamentu.

Máte pejska? Jeho venčení vás možná brzy přijde na pěkné peníze! Pustíte-li psa z vodítka, aby se proběhl, budete riskovat pokutu až 50 tisíc korun! Takový trest má umožnit zákon na ochranu zvířat proti týrání, který už vláda schválila a poslala do parlamentu. Prý to bude mít výchovný efekt... V novém zákoně je i pokuta 500 tisíc pro toho, kdo bude zvíře týrat.

Kynologové považují povinnost mít psa vždy na vodítku za absurdní. „Jsou místa, kde by psi neměli být vůbec, třeba na dětských hřištích. Na frekventované ulici by psi měli být na vodítku. Ale všude? Výše pokuty, o které se hovoří, nám přijde neadekvátní a bude stěží vymahatelná, a tedy neúčinná,“ míní mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíra Tichá.

Majitelé psů stále marně čekají, že naproti seznamu zákazů, příkazů a sankcí se konečně objeví i nějaká práva pro ně a jejich psy. „Dáli město omezení, mělo by dát i právo. Například v Anglii, která je kolébkou kynologie, je pokuta za znečištění ulice psem větší než za nepřiměřenou rychlost. Zároveň ale i v lázních, jako je Bath, je park Královny Viktorie, což je velká louka určená pro volné pobíhá psů a lidé to respektují,“ dodává Tichá.

A další bič na pejskaře! Do parlamentu už šel návrh, že za neuklizení psích hovínek bude pokuta až 20 tisíc korun (dosud maximálně tisícovka). A ani tím hon na pejskaře nekončí. Třeba poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) chystá zpřísnit pravidla pro chov psů.

Bič na bojová plemena

V návrzích je i to, že některá psí plemena se označí jako nebezpečná. Chovat je bude moci jen osoba starší 18 let, která nebyla v posledních pěti letech trestána za násilný delikt. Předem musí uzavřít pojistku na krytí škod způsobených psem. S jeho pořízením musí souhlasit radnice. Chovatel bude muset na psychologické vyšetření. Po roce života bude muset pes na přezkoušení, zda je ovladatelný hlasem a reaguje na základní povely.
Plemena, jichž se to týká: Americký stafordšírský teriér, stafordšírský bulteriér, bulteriér, argentinská doga, brazilská fila, dobrman, rhodéský ridgeback, rotvajler a pitbulteriér.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.