Komunistický generál Vacek: Sověti měli v ČSSR jaderné zbraně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Komunistický generál Vacek: Sověti měli v ČSSR jaderné zbraně!

Generál Vacek
Generál Vacek (ČTK)

PRAHA – Někdejší komunistický generál Miroslav Vacek tvrdí, že Sovětský svaz měl už od roku 1969 v Československu atomové zbraně! Popřel ale, že by byly ve výzbroji československé armády.

Někdejší komunistický generál Miroslav Vacek tvrdí, že Sovětský svaz měl už od roku 1969 v Československu atomové zbraně! Popřel ale, že by byly ve výzbroji československé armády. „Pravděpodobně by je ale dostala, kdyby se schylovalo k atomové válce,“ říká generál, který byl v té době členem nejvyššího velení československé armády.

„Byla to úmluva USA se Sovětským svazem, že spojencům, tedy Američané v NATO a Sověti ve Varšavské smlouvě, jaderné zbraně v běžné mírové době nedají,“ říká Vacek, který byl i prvním polistopadovým ministrem obrany.

Sklady jaderné munice v Československu podle něj existovaly u Míšova, Bíliny a ve vojenském prostoru Ralsko a byly v nich i jaderné hlavice. Kontrolu nad nimi ale měla jen Sovětská armáda. Generál říká, že Američané měli srovnatelné zbraně ve Spolkové republice Německo od roku 1959.

O rozmístění sovětských raket v Československu a bývalé NDR píše ve svých vzpomínkách i tehdejší ministr zahraničí Bohuslav Chňoupek. Oznámení SSSR o tom mu prý přišlo běžnou poštou. Na osmi řádcích stálo, že na území ČSSR a NDR budou rozmístěny rakety. „Zíral jsem na ten text v němém úžasu,“ psal Chňoupek ve vzpomínkách.

SSSR u nás rozmístil rakety SS-20 středního doletu, které mohly nést tři jaderné hlavice. Jejich účinek byl ničivý. V případě útoku by zabily miliony lidí. Rakety SS-20 se dostaly i do českých vtipů: „Maminko, tatínku, já mám strach z pershingů!“ (americké rakety) „Jen se neboj, milé dítě, SS-20 zachrání tě!“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.