Srnky se zbláznily! Skáčou pod auta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Srnky se zbláznily! Skáčou pod auta!

PRAHA – Šok! Divoká zvěř bezhlavě skáče pod kola aut! A nejde o žádnou náhodu. Srnky volí téměř jistou smrt dobrovolně. Živí se totiž toxickou řepkou, která má omamné účinky a zvěř pak doslova blázní.


Může za to řepka!

..

Projíždíte kolem nádherně žlutého pole řepky? Pak si dejte pozor! Hrozí tady totiž velké nebezpečí. Srnci, ale i divoká prasata, kteří se krmí šťavnatou řepkou, se totiž pod jejím vlivem chovají naprosto nepředvídatelně. „Nereagují na zvuky, dá se k nim přiblížit na několik kroků a dokonce se dají i chytit,“ uvedl Miroslav Vodňanský z Institutu ekologie zvěře pro časopis Myslivost. Řepka, která se hned z několika důvodů na našich polích pěstuje čím dál častěji (je nenáročná na pěstování a levná), totiž obsahuje aminokyselinu SMCO, která se v průběhu trávení mění na jedovatou látku poškozující červené krvinky. Kliknutím zvětšete„Zvěř pak trpí nedostatečným zásobováním důležitých orgánů kyslíkem,“ poznamenal Vodňanský. A nejvíc trpí mozek. Zvěř pak doslova blbne. To, že se vám ze vzrostlé řepky do cesty připotácí omámená srnka, pak není vůbec nic neobvyklého. Bohužel, pokud zvěř nezvolí smrt na silnici, stejně téměř s jistotou zemře na poškození životně důležitých orgánů.


Autor. (esc)
Foto Profimedia.c

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.