Poslanci: Tři měsíce flákání! Dělají za naše peníze vůbec něco? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 30. března 2024

Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido

Poslanci: Tři měsíce flákání! Dělají za naše peníze vůbec něco?

I když jsou lavice Sněmovny prázdné, poslanci přesto pobírají svůj královský plat.
I když jsou lavice Sněmovny prázdné, poslanci přesto pobírají svůj královský plat. (– ČTK)

PRAHA – Zdají se vám čtyři týdny dovolené málo? Buďte poslancem! Nejenže mají řadu všemožných výhod (náhrady nebo plný plat v nemoci), ale navíc spoustu volna.

Zdají se vám čtyři týdny dovolené málo? Buďte poslancem! Nejenže mají řadu všemožných výhod (náhrady nebo plný plat v nemoci), ale navíc spoustu volna. Ve Sněmovně totiž při jednáních mohli loni strávit maximálně 72 dní (drtivá většina z nich ale na všech jednáních nebyla) a přes léto je teď čekají tři měsíce parlamentních prázdnin.

Jistě, poslanci mají i další schůzky a povinnosti – třeba každé pondělí poslanecký den v kancelářích. Když jsme ale za nimi nedávno vyrazili, z devíti poslanců jsme zastihli jen dva… Co tedy vlastně dělají? Většina z nich tvrdí, že pracuje i šest dní v týdnu. „Snažím se uchovat si volné aspoň neděle. Mám schůzky v regionu. Je ale jasné, že stejně jako jsou v běžných zaměstnáních pracovití a méně pracovití lidé, tak podobně je to i s poslanci,“ říká Zdeněk Škromach (ČSSD) a dodává: „Ti, kteří nepracují, odpadnou. Nezdá se to, ale každé volební období se téměř polovina poslanců vymění. I já jsem se někdy divil, jak před volbami ve Sněmovně mluvili poslanci, které jsem viděl poprvé. Chtěli se na poslední chvíli zviditelnit…“

Vlastní práci hájí i poslanec ODS Daniel Petruška. Stejně jako přes rok pracuje prý i o parlamentních prázdninách, které přijdou v červnu a trvají až do září. „Mám řadu schůzek se starosty a dalšími lidmi,“ tvrdí. Myslí si, že se někteří poslanci flákají? „Neumím si představit, že by někoho, kdo na práci kašle, strana podpořila pro další volby. Ale kdyby tam chtěl být jen jedno období, nemusel by asi dělat nic,“ přiznává.

Jisté je jedno – žádný poslanec neřekne, že na práci kašle a dává přednost jiným aktivitám, třeba svým firmám. Na druhou stranu... Těžko věřit, že třeba poslanec Evžen Snítilý (bývalý sociální demokrat, který při prezidentské volbě podpořil Klause) je velký pracant. Ve Sněmovně se totiž nezúčastnil hlasování v neuvěřitelných 64,2 %. A v polovině případů z nich se ani neomluvil. Jenže za to mu na rozdíl od vás, běžných zaměstnanců, nehrozí nic. „Poslední známý případ trestu pro zákonodárce je ještě z Federálního shromáždění,“ říká Vojtěch Filip (KSČM).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.