Ludvík Berousek: Kvůli požáru prodám lipicány! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ludvík Berousek: Kvůli požáru prodám lipicány!

Ludvík Berousek před stájí, kterou celou zničil požár.
Ludvík Berousek před stájí, kterou celou zničil požár.

BÁŠŤ – Zvířata, ta jsou pro bývalého cirkusáka Ludvíka Berouska nyní po dvou tragédiích v rozvětvené rodině jedinou útěchou a nadějí pro lepší budoucnost. Poté, co mu nedávný požár zlikvidoval stáj pro ušlechtilé lipicány, se dočkal narození dvou vzácných bílých tygříků!


V areálu soukromého zooparku v Bášti na okraji Prahy, kde mimo jiné dožívají vysloužilá cirkusová zvířata, je rušno. Největšímu zájmu se těší dvojice bílých tygříků. „Mám hroznou radost, protože je to vzácnost. Kromě mě je má u nás v republice jen liberecká zoo. Jejich máma je skvělá, pečuje o ně a nic ji nevyvede z míry,“ libuje si Ludvík Berousek. Jeho radost ale poklesne, když přiznává, že kvůli požáru nejspíš bude muset prodat některé lipicány, aby měl na novou stáj. „Nic jiného mi nezbývá. Do podzimu musí být stáj hotová,“ vysvětlil Berousek.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKromě lipicánů pobíhá po farmě zhruba 120 dalších zvířat. „V létě jich ale bude až 160. Čekám i lvíčata po bílém lvovi. Je to rarita s modrýma očima. Narodí se hříbata, oslíci, velblouďata nebo zebry,“ vypočítává Berousek. Uživit tolik zvířat není jen tak. Denně se u Berousků zkrmí 5 metráků pečiva a zeleniny a 2,5 metráku masa. V jídelníčku jsou i jogurty a hroznové víno, které milují hlavně opice. „Zvířata musejí být pořádně nažraná, žádné opelichané a podvyživené chudáky tu nemám,“ říká Berousek.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteSvé místo má ve zvěřinci i dožívající medvědice Máša. Ostatní medvědy už ale Berousek věnoval příbuzným. „Jsou daleko nebezpečnější než lvi a tygři. Neukazují mimiku a člověka trhají, dokud ho nezabijí. Jednou se nám rozzuřený medvěd při natáčení filmu utrhl z ocelového lana a honil nás se synem po lese 20 minut. Štáb naštěstí naskákal do aut,“ popsal Berousek.


Autor: (lt)
Foto Aha! – Petr Novotný

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.