Schwarzenberg najal nejdražší detektivy - Jdou po Čunkovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Schwarzenberg najal nejdražší detektivy - Jdou po Čunkovi

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg

PRAHA – Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (zelení) si pořádně políčil na svého vládního kolegu, ministra pro místní rozvoj a šéfa lidovců Jiřího Čunka!


Na prověření podezřelých Čunkových financí, s čímž kápo lidovců už dříve souhlasil, si totiž Schwarzenberg najal nejdražší a nejlepší detektivní agenturu na světě – americkou Kroll Associates. Za její služby zaplatí miliony! Informaci o vyšetřování přinesly Hospodářské noviny.

Detektivové už začali pilně zjišťovat, jak to s majetkem Čunka vlastně je. Budou zkoumat veškeré jeho příjmy a výdaje za posledních více než 25 let. Vyvrátí, anebo potvrdí podezření, že Čunek před vstupem do velké politiky nezískal miliony, jež prokazatelně na bankovním kontě měl, poctivě. Koncem devadesátých let totiž uložil do bank dohromady 3,5 milionu. Jenže česká policie tvrdí, že si je nemohl vydělat.

A proč vlastně Schwarzenberg detektivy platí? Když nedávno kývl na to, aby se Čunek vrátil do vlády, dal si podmínku – provedení přesně takového auditu. Pokud agentura neobjasní, jak Jiří Čunek miliony získal, Schwarzenberg z vlády odejde – nechce totiž sedět po boku člověka, na kterém bude lpět podezření, že peníze získal nezákonně. Čunek se nyní asi pěkně potí – že bude zkoumání jeho financí tak podrobné a bude ho provádět nejlepší detektivní agentura světa, asi nečekal. Agentura má odevzdat výsledky své práce počátkem července.

Pracháč Schwarzenberg

Není příliš obvyklé, aby si ministr najal na ministra detektivní agenturu. A to i proto, že to stojí miliony. Schwarzenberg je ale nejbohatší český ministr, a tak si to může dovolit – jeho majetek získaný většinou jako dědictví po šlechtických předcích se počítá v řádu miliard…

Kliknutím zvětšeteJak šéf lidovců dostal a nedostal pokutu…

Čunek měl včera perný den – kromě toho, že po něm jdou nejlepší detektivové světa, musel přijít k přerovskému soudu. Měl vypovídat jako svědek v kauze údajného pokusu o podplacení Marcely Urbanové, svědkyně v jeho korupční kauze, podnikatelem Vaškůjem. Výpověď ale odmítl! Soud mu uložil pokutu 20 000 Kč, kterou však vzápětí zrušil. Prý si neuvědomil, že Čunek má senátorskou imunitu.


Na koho už měli stejní detektivové spadeno?

> Viktora Koženého prošetřovali kvůli kuponové privatizaci. Zjistili, že Viktor Kožený je lhář a usvědčený zloděj, a tuto zprávu předali vládě. Zpráva ale tehdy skončila v trezoru.
> Diktátora Saddáma Husajna proklepávali kvůli těm aktivitám, které nebyly na veřejnosti prakticky vůbec známé.
> Před únosci a vrahy chránili dceru prezidenta Billa Clintona Chelsea v době, kdy studovala v britském Oxfordu.
> Ruské mafii šli na počátku devadesátých let po krku na základě objednávky tehdejšího ruského prezidenta Jelcina. Mapovali pro něj úniky ruského kapitálu, odhalili řadu nezákonných investic do nemovitostí, uměleckých galerií, říčního loďstva apod.


Autor: (ex)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.