Hrdinka Adéla: Vrhla se na prezidenta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Hrdinka Adéla: Vrhla se na prezidenta!

Setkání s hlavou státu bylo pro Adélu největší odměnou.
Setkání s hlavou státu bylo pro Adélu největší odměnou. (Aha! – Martin Přibyl a ČTK)

PRAHA – Z rukou Václava Klause převzala ocenění Adéla Straková (18), která v listopadu minulého roku v Hradci Králové zachránila šestiletou holčičku. Její výkon je o to obdivuhodnější, že Adélka je mentálně retardovaná.


● Zachránila malou holčičku
● Klause začala líbat

Na bezvládnou dívenku narazila Adéla Straková při procházce s kokršpanělem. Nejprve si myslela, že jde o panenku. „Adéla zareagovala zcela pudově. Pochopila, že se děje něco špatného, vzala holčičku do náručí a donesla mi ji domů. Stále jen opakovala: Maminko, ona spí a nemůžu ji probudit,“ vzpomíná na dramatickou situaci Adélina matka Marcela Straková.

Později se zjistilo, že šestiletá Kateřina utekla ze školky. Vydala se jen v punčoškách domů, cesta ji unavila a na louce v mrazu usnula. „Okolo té holčičky musela projít spousta lidí, ale až moje dcera jí pomohla,“ diví se Straková. Bývalá zdravotní sestra silně podchlazenou malou Kateřinu zahřála a zavolala záchranku, která dívenku převezla na jednotku intenzivní péče. V současnosti se s rodinou zachráněné dívky prý nestýkají. „Nemají zájem. Já jsem ráda, že je dítě v pořádku, jinak je to pro mne uzavřená kapitola,“ prohlásila Marcela Straková.

Za svůj čin dostala Adélka Zlatý záchranářský kříž. Více než vyznamenání pro ni však zjevně znamenalo setkání s prezidentem. Václava Klause nejprve spontánně objala a dokonce i políbila. Potom mu s dětskou upřímností popřála „hodně ženských“.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.