Nové volby? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nové volby?

PRAHA – Absolutní pat! Tak dopadly volby do Poslanecké sněmovny, které se konaly v pátek a sobotu. ODS sice poprvé po deseti letech volby vyhrála, nic jí to ale není platné.


>Klaus dnes Topolánka sestavením vlády nepověří

>Velká koalice padla kvůli projevu

>Jednání pravicových stran začalo už v noci

Levicové (ČSSD a KSČM) a pravicové strany (ODS, KDU-ČSL a SZ) mají v nové Sněmovně naprosto stejné zastoupení 100:100 poslancům – a to přesto, že ty pravicové získaly v republice o 200 000 hlasů víc. Naprosto patová situace pak nastala ve chvíli, kdy v sobotu večer premiér Jiří Paroubek (ČSSD) přirovnal poslední dny kampaně ODS k únoru 1948 a zpochybnil platnost voleb. „Celý to tím podělal! Už jsme byli domluvený,“ prozradil deníku Aha! jeden z vysoce postavených členů ODS, že už byla domluvena velká koalice dvou nejsilnějších stran.

„Takhle do toho ale nemůžeme. Už jsme to odpískali,“ dodal. Velkou koalici si totiž podle informací deníku Aha! domluvili ČSSD a ODS už dlouho před volbami v případě, že by ani jedna z těchto stran nebyla schopná sestavit vládu.
Fakt, že možnost velké koalice padla, byl včera znát z prohlášení Paroubka. Ten možnost spolupráce s ODS naprosto jednoznačně vyloučil, a doporučil své straně odchod do opozice. Rezolutně vyloučil i to, že by společně s ODS změnili urychleně volební systém na většinový a rozdali si to pak znovu a de facto jeden proti jednomu.
Strany, které chtějí společně vytvořit pravicovou vládu, začaly vést jednání už v noci ze soboty na neděli. Předseda ODS Mirek Topolánek, šéf lidovců Miroslav Kalousek a šéf zelených Martin Bursík se sešli na tajné schůzce na konečné tramvají v Praze 6. Podle informací deníku Aha! bylo předmětem jednání i to, kdo z poslanců sociální demokracie by mohl »zběhnout«, a pomohl by tak vytvořit pravicovou vládu. Ta by pak měla v Poslanecké sněmovně těsnou většinu 101 hlasů. Všichni už také zvažují možnost předčasných voleb. Ty by prý mohly teoreticky proběhnout už na podzim, spíše ale až v zimě.
Kliknutím zvětšeteO sestavování vlády se bude jednat také dnes. Čelní představitelé ODS přijdou k prezidentu Václavu Klausovi. Oproti prvním předpokladům však prezident ještě nepověří šéfa ODS Topolánka sestavením vlády. Vře to i u lidovců a komunistů – obě strany pohořely, a zvažují výměnu předsedů. Ekonomové označují patový výsledek voleb za špatnou zprávu – koruna zřejmě dnes oslabí až o několik desítek haléřů.

Co bude následovat…

1) Prezident Klaus pověří šéfa vítězné ODS Mirka Topolánka sestavením vlády. Topolánek nemá na sestavení vlády časový limit.
2) Až vládu sestaví a ta bude prezidentem jmenována, musí do 30 dnů požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Tu získá, když ji podpoří nadpoloviční většina přítomných poslanců.
3) V případě, že vláda Poslaneckou sněmovnou neprojde, může prezident pověřit Topolánka (či někoho jiného) sestavením vlády znovu. Když ani tento pokus ve Sněmovně nevyjde, pověří prezident sestavením vlády toho, koho doporučí předseda Poslanecké sněmovny. Pokud ani třetí vláda nezíská důvěru, musí se do 60 dnů konat předčasné volby.
4) Do té doby by stále vládla stará vláda vedená premiérem Paroubkem.

Kliknutím zvětšete

Možné koalice

ODS+ZELENÍ+KDU-ČSL (100 mandátů)
PRAVDĚPODOBNOST: 75 %
Vláda, která by neměla v Poslanecké sněmovně většinu minimálně 101 poslaneckých mandátů. Osud vlády by měli v rukou sociální demokraté, KSČM už totiž řekla, že tuhle koalici nepodpoří.

ÚŘEDNICKÁ VLÁDA
PRAVDĚPODOBNOST: 20 %
Varianta, která by zemi nasměrovala k předčasným volbám, pokud se politickým špičkám nepodaří najít variantu stabilní vlády.

ODS+ČSSD (155 mandátů)
PRAVDĚPODOBNOST: 5 %
Tato koalice byla připravena týmy ODS a ČSSD už před volbami v případě patového volebního výsledku. Občanští demokraté však od ní couvli po ostrém sobotním vystoupení šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. A pak ji vyloučil i Paroubek. Co ale takhle společná vláda bez obou předsedů...?

ODS+ČSSD+KSČM+KDU-ČSL+ZELENÍ
PRAVDĚPODOBNOST: 0 %
Návrh na tuto koalici přednesl včera předseda komunistů Vojtěch Filip. Předsedové ostatních parlamentních stran ji ale svorně a rázně odmítli.

ČSSD+SZ s tichou podporou KSČM (80 a 26 mandátů)
PRAVDĚPODOBNOST: 0 %
Zelení už dříve prohlásili, že nebudou ve vládě, kterou budou jakýmkoli způsobem podporovat komunisté. A Bursík odmítá jednat i s Paroubkem.

ČSSD+Zelení+KDU-ČSL s tichou podporou KSČM (93 + 26 mandátů)
PRAVDĚPODOBNOST: 0 %
Kromě zelených odmítají jakoukoli spolupráci s komunisty také lidovci.

Kliknutím zvětšete


Co všechno se odehrálo při letošních volbách

✔ Premiér si při vyhroceném sobotním projevu, ve kterém zpochybnil regulérnost voleb, spletl právní normy. Odkazoval na zákon č. 245/1995 Sb, který ale vůbec nemá nic společného s volbami. Jsou v něm upravena pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody. Paroubek měl na mysli zákon o volbách do parlamentu 247/1995 Sb.

✔ Ve Sněmovně nebude sedět řada známých poslanců. Zvolen nebyl Jiří Karas (KDU-ČSL, bojovník proti homosexuálům a potratům), Jiří Janeček (KDU-ČSL, bojovník proti kouření) a Milada Emmerová (ČSSD, bývalá ministryně zdravotnictví).

✔ Šéf Strany zelených Martin Bursík se jen těsně dostal do parlamentu. Díky preferenčním hlasům ho na pražské kandidátce předběhla Kateřina Jacques. Ze zadních pozic se vyhoupl i písničkář Jaroslav Hutka, který měl nakonec jen o 350 preferenčních hlasů méně než Bursík.

✔ Nejvíce preferenčních hlasů od voličů dostal Mirek Topolánek (36 645). Na druhém místě skončil Topolánkův největší rival Jiří Paroubek (31779). Na třetím předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (24754).

✔ Za ČSSD se do sněmovny dostal i bývalý skokan na lyžích, dvojnásobný olympijský medailista Pavel Ploc. Na kandidátce strany v Libereckém kraji byl až na pátém místě, ale díky skoro pěti tisícům preferenčních hlasů přeskočil všechny své kolegy.

✔ Zřejmě nejtěsnější prohru si na své konto přičetl lídr Strany zelených v Královéhradeckém kraji Stanislav Penc. Tomu unikla účast v Poslanecké sněmovně o pouhých 70 hlasů.

✔ Průměrný věk poslanců se zvýší na 47,9 roku, o jeden více než před čtyřmi roky. Ve Sněmovně bude i o 3 ženy méně (jen 31). Nejstarším poslancem je Zdeněk Jičínský (77, ČSSD), nejmladší je Kateřina Konečná (25, KSČM). Ta svoje prvenství obhájila, v parlamentních lavicích poprvé usedla v 21 letech. Tři čtvrtiny poslanců mají akademický titul. Nejvíce je inženýrů (82).

✔ V Havířově se chtěl přímo ve volební místnosti zabít muž (47). Sebevraždou chtěl ve volební síni vyřešit své osobní problémy. Předem zavolal na jeden z úřadů. Skončil na psychiatrii.

I politici by si občas měli rozmyslet, co říkají

☛ „Jeho výroky, kterými tyto volby přirovnal k únoru 1948, jsou něčím, co v naší zemi nemělo nikdy zaznít.“ Prezident Klaus o výrocích Paroubka.

☛ „Vidíš, ta zmlácená »prdel« ti stála za to.“ John Bok gratuloval Kateřině Jacques (SZ).

☛ „V tuto chvíli si to nedokáži představit. Ani v žádnou jinou chvíli.“ Jiří Paroubek o možné spolupráci s ODS.

☛ „Že jsem nudný a nemám charisma, to je mediální nálepka.“ Mirek Topolánek, ODS.

☛ „My na kandidátce žádného Hojdara nemáme.“ Martin Bursík o jednotě Strany zelených.

☛ „To by byl průser,“ Kateřina Jacques o možnosti, že se do Sněmovny dostane místo předsedy Bursíka Jaroslav Hutka.

☛ „Nebojím se. Já se ničeho nebojím.“ Martin Bursík o koalici s ODS.

☛ „Tak já bych především pánům chtěl říci, pokud to ještě nepochopili, že bez opozice si v Parlamentu ani ruce neumyjí.“ Jiří Paroubek varuje ODS, zelené a lidovce.

☛ „Klement Gottwald na mě znovu promluvil.“ Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) o premiéru Paroubkovi.

☛ „My jsme nikdy nebyli jazýček na vahách.“ Milan Šimonovský o KDU-ČSL.

☛ „Ten výsledný projekt samozřejmě nemůže být rovná daň ODS, ani plná ekologická daň Strany zelených, ani koncept křesťanských demokratů, ale ten kompromis se tam dá nalézt.“ Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) o povolební spolupráci.

☛ „Osmdesát procent médií je proti nám, my ani tak nevedeme válku s Topolánky a Kalousky, protože ti na nás nestačí.“ Jiří Paroubek o předvolebním boji.

☛„Já tomu neříkám prohra, politika není žádná hra. Katastrofa to také žádná není. Katastrofa je zemětřesení nebo povodeň. Pro mě je mnohem větší pohroma, že mi velká voda nedávno zaplavila 100 hektarů polí.“ Jiří Lobkowicz (KDU-ČSL) o tom, že se nedostal do Sněmovny.

☛ „Tak ať ukáže, co umí.“ Jiří Paroubek dává Topolánkovi šanci na sestavení vlády.


Autor: (pol)
Foto Aha!: Martin Přibyl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.