Zasáhněte do osudu dvou brněnských ledních medvídků - Vyberte jim jména! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zasáhněte do osudu dvou brněnských ledních medvídků - Vyberte jim jména!

Mámo, pusu...
Mámo, pusu... (Aha! – Petr Novotný)

BRNO – Jedinečná šance! Zasáhněte do osudu brněnských ledních medvídků. Ode dneška totiž může každý ovlivnit, jaká jména si dvojčata ponesou životem. Právě dnes zoo zveřejní na svých webových stránkách www.zoobrno.cz seznam jmen, která až do minulého týdne posílali zahradě fanoušci bílých zázraků.

Hlasování potrvá až do 11. května

BRNO – Jedinečná šance! Zasáhněte do osudu brněnských ledních medvídků. Ode dneška totiž může každý ovlivnit, jaká jména si dvojčata ponesou životem. Právě dnes zoo zveřejní na svých webových stránkách www.zoobrno.cz seznam jmen, která až do minulého týdne posílali zahradě fanoušci bílých zázraků.

Návrhů zoo obdrželo podle mluvčího zahrady Pavla Hrazdíry několik tisíc. „Přemýšleli jsme, jak toto množství omezit, zda udělat předběžný výběr. Nakonec jsme se rozhodli, že to nijak ovlivňovat nebudeme a zveřejníme všechny návrhy,“ objasnil mluvčí. Lidé nešetřili fantazií. Někteří »lovili« v řecké mytologii, jiní vybírali názvy hvězd a souhvězdí, navrhovali jména pohádkových bytostí, filmových dvojic i žijících celebrit. Našly se také zlé sudičky, které medvědím klukům poslaly do vínku sprosťárny. „Vulgární jména jsme samozřejmě z nabídky vyřadili,“ potvrdil Hrazdíra.

Zoolog Jiří Vítek, který je lidským tátou obou brášků, by klukům nejraději dal jména připomínající jejich původní arktickou domovinu. „To samozřejmě neovlivním. Věřím ale ve vkus veřejnosti. Hlavně bych chtěl, aby jim lidé vybrali jména, která budou mít zvuk a budou odpovídat eleganci těchto zvířat. Lední medvěd je aristokracie mezi velkými šelmami,“ řekl Aha! Vítek. Fanoušci medvíďat by měli při výběru také myslet na to, že se mohou z Brna dostat do země, jejíž obyvatelé mohou mít s výslovností některých českých slov velké problémy.

Hlasování potrvá až do 11. května. Každý může dát jen jeden hlas. „Dvě jména s největším počtem hlasů medvíďata dostanou při křtinách 24. května. V případě rovnosti hlasů rozhodne los,“ dodal Hrazdíra.

Co jedí? Co je rozčiluje? A proč nemají bílý kožich?
Zeptali jsme se brněnského zoologa Jiřího Vítka...

  • Co dokáže medvíďata rozčílit?
    „Zatím jsem je rozčílené viděl jen v okamžiku, když jsme je vzali do ruky a očkovali jsme je. I když milují cachtání v bazénu, nemají rádi intenzivní déšť. To se jdou ihned schovat pod střechu.“
  • Proč mají kožíšky, stejně jako jejich máma, spíše oranžové než sněhobílé?
    „Pokud budou ve vodě nebo na sněhu, budou bílí. Teď jsou ale zbarveni od okolí, tedy od sena, které mají jako podestýlku, a od klouzačky z hlíny.“
  • Kolik toho v současné době snědí?
    „Všichni tři dohromady dostávají denně ve dvou dávkách cekem 12,5 kg masa. Stačí jim to, protože kluky samice stále ještě zčásti kojí.“
  • Jakou lahůdku to jedí?
    „Je to hovězí svalovina, sleď a zhruba kilo vařené mrkve. V tomto okamžiku už je půlka masa vařená a půlka syrová. Od sedmého měsíce přejdou úplně na syrové maso.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.