Příliš těsný obojek? POKUTA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Příliš těsný obojek? POKUTA!

Majitel psa je za svého miláčka zodpovědný, přestože mu třeba uteče a zakousne například pár slepic.
Majitel psa je za svého miláčka zodpovědný, přestože mu třeba uteče a zakousne například pár slepic.

My Češi jsme národem pejskařů. Přibližně 40% domácností u nás chová jednoho nebo více psů, registrovány jsou u nás zhruba dva miliony chlupáčů. To ale nejspíš není konečné číslo, protože podle odhadů u náš žije ještě asi 600 tisíc neregistrovaných psů.


Pejskaři, tohle musíte vědět!

I když je to relativně vysoké číslo, nebylo by na tom nic špatného, pokud by majitelé psů znali svá práva a povinnosti. Mezi pejskaři tak kolují desítky mýtů a polopravd, díky kterým jsou ohroženi chovatelé, ostatní lidé, majetek i samotní pejsci. Co je tedy nutné při chovu psů vědět, abyste se nedostali do křížku se zákonem?

Pravdy a mýty o chovu psů

Tvrzení: Psy stačí registrovat do jednoho měsíce od pořízení.
Skutečnost: Pejska je nutné přihlásit do 15 dnů na městském nebo obecním úřadu a zaplatit za něj poplatek! Pokud tuto povinnost nesplníte, můžete zaplatit pokutu v řádu tisíců korun!

Tvrzení: Pokud pes ztratí psí známku, nic se neděje, stačí mít doklad, že jste registraci psa zaplatili.
Skutečnost: Ztrátu nebo odcizení psí známky musíte okamžitě nahlásit na příslušném úřadu, jinak můžete být pokutováni.

Tvrzení: Očkování psů není povinné.
Skutečnost: Očkování je povinné u každého psa a zákon vcelku nezajímá, jak hluboko máte do kapsy. Platit za očkování pochopitelně musíte! Očkování je poprvé v šesti měsících věku psa, další opakovaně po uplynutí jednoho roku.

Tvrzení: Pokud psa škrtí obojek, nejedná se o týrání.
Skutečnost: Přestože je pes podle českého zákona jen »věc«, je pro něj navíc ještě upraven zvláštní právní režim na ochranu zvířat proti týrání a zákon o veterinární péči. To znamená, že majitel pejska je povinen dávat mu nažrat a nesmí ho týrat. Když budete svého psa doslova škrtit obojkem, můžete dokonce dostat pokutu, pokud strážník, který vás uvidí, usoudí, že tím psa týráte.

Tvrzení: Pes musí mít vždy náhubek a být na vodítku.
Skutečnost: Pejskař má jen některá omezení, která musí dodržovat, jinak mu hrozí pokuta až 1000 Kč. Nesmí se svým mazlíčkem na dětská hřiště a pískoviště a nesmí nechat svého psího miláčka volně pobíhat ve veřejné zeleni, která je součástí zahrad a parků. To samé se týká i volného pobíhání pejska v lese. Zákon o myslivosti totiž dovoluje, aby v době honitby myslivec beztrestně vašeho mazlíčka zastřelil. A kdy pejskovi náhubek nasadit? Nutné je to ve všech veřejných dopravních prostředcích!

Tvrzení: Pokutovat lze i »značkování« plotů a patníků, nejen exkrementy na chodníku.
Skutečnost: Podle vyhlášek nesmí dojít ke znečištění veřejného prostranství, a pokud se tak stane, musí pejskař exkrementy po svém miláčkovi hned uklidit. Když to neudělá a nachytá ho strážník, bude platit. Znečišťováním jsou však míněny jen psí výkaly, nikoli »značkování« plotů nebo patníků.

Tvrzení: Když nejsem se psem, nemůžu za to, co udělá.
Skutečnost: Majitel je za svého psa odpovědný vždy. Pokud mu uteče ze zahrady a někoho pokouše (nebo něco zničí), zodpovídá se majitel. Pokud se bude pes na ulici plést pod nohy kolemjdoucím a nějaká babička si kvůli tomu zlomí při pádu nohu, zaplatí majitel pokutu a nejspíš i odškodné.

Tvrzení: Když pes někoho pokouše, je nutné zajistit jen ošetření poškozeného.
Skutečnost: U psa, který poraní člověka, musí jeho vlastník neprodleně zajistit veterinární vyšetření. Pokud to neudělá, hrozí mu pokuta ve výši 10 000 Kč!

Zpropadená psí hovínka!

Kliknutím zvětšete• V Paříži bylo v roce 2006 250 000 psů. Ti denně vyprodukovali kolem 25 tun výkalů, což přišlo daňové poplatníky na 8,4 miliony dolarů ročně. Jak je vidět, problémy se psími výkaly mají všude…
• V belgickém Lutychu vyhořel obchodní komplex, a to díky tomu, že se vzňal přístroj, který místní úklidová společnost používala k odstraňování psích výkalů z ulic a chodníků. Způsobenou škodu hasiči odhadli na několik milionů eur.
• Anglická herečka Linda Robsonová (50) byla oloupena před vlastním domem. Neutrpěla velkou újmu, protože lupem útočníka byl pytlík naplněný psími hovínky. Všechno to způsobilo její štěně, které si ulevilo na kuchyňské podlaze. Linda nacpala psí exkrementy do plastikového sáčku a vyběhla před dům, aby ho odhodila do popelnice. Kolem se právě řítil kluk na horském kole, který ji udeřil do obličeje a inkriminovaný pytlík jí vyrval z ruky. Ten musel koukat!


Autor: (iv)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.