25 414 potratů v Česku! ● Zabránit jim může »žrout« spermií | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

25 414 potratů v Česku! ● Zabránit jim může »žrout« spermií

PRAHA – Může jít o milostné vzplanutí nebo náhodný sex, následky pro ženu jsou většinou vždy stejné – nechtěné těhotenství! Jediným řešením složité životní situace je potom potrat…


„Loni podstoupilo interrupci 25 414 žen, většina z nich by se jí mohla vyhnout, kdyby užívala antikoncepci nebo měla k dispozici tzv. pohotovostní pilulku,“ konstatuje gynekolog Jiří Dvořák.

Umělé přerušení těhotenství nepředstavuje pro ženu jen zdravotní problémy, mezi něž patří záněty pánve, problémy s opětovnou plodností nebo zvýšené riziko pozdějších mimoděložních těhotenství, ale i psychické problémy.

„Nechtěné těhotenství a potrat mohou ženu doživotně traumatizovat. Nejčastěji jde o nervozitu, poruchy spánku, deprese,“ popisuje psycholožka Zdeňka Sládečková.

Východiskem může být »žrout« spermií, tzv. pilulka »po«. „Zabraňuje splynutí vajíčka se spermiemi nebo zahnízdění již oplodněného vajíčka v děloze. Působí tedy dříve, než dojde k těhotenství,“ uvádí Dvořák.

Tabletka, která je na lékařský předpis jakéhokoli lékaře, třeba i zubaře nebo očaře, není určena pro pravidelné užívání, ale umí pomoci i třetí den po nechráněném styku.


Autor: (wer)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.