Tomáš (†13): Branka mu rozdrtila hlavu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tomáš (†13): Branka mu rozdrtila hlavu!

Na místě, kde Tomáš zemřel, stojí malý oltář.
Na místě, kde Tomáš zemřel, stojí malý oltář.

PLZEŇ – Obrovská krvavá skvrna, malý oltářík, na něm květiny, soška anděla, zapálená svíčka, svatý obrázek. A hlavně fotka Tomáše, kterému by v červenci bylo čtrnáct let.


● Chtěl jen sundat míč
● Branka mu spadla na hlavu
● Zemřel cestou do nemocnice

PLZEŇ – Obrovská krvavá skvrna, malý oltářík, na něm květiny, soška anděla, zapálená svíčka, svatý obrázek. A hlavně fotka Tomáše, kterému by v červenci bylo čtrnáct let – tak to teď vypadá na sportovním hřišti Salesiánského střediska mládeže v Revoluční ulici v Plzni. Kliknutím zvětšeteV pátek večer se tu stala strašná tragédie.

Parta kluků si přišla zahrát fotbal. Míč ale uvízl nahoře na házenkářské brance. „Tomáš ho chtěl sundat a asi se chtěl i trochu předvést. Chytil se oběma rukama břevna, že udělá hlavičku a míč vyrazí ven. Jenže jak se zhoupl, změnilo se těžiště, a branka se s ním zřítila na zem,“ popisuje očitý svědek tragédii. Těžká branka dopadla přímo na chlapcovu hlavu. „Měl velmi vážné zranění, roztříštěnou hlavu. Zemřel, když jsme ho předali na jednotku intenzivní péče ve fakultní nemocnici. Nebyla šance zachránit mu život,“ říká vedoucí lékař plzeňské záchranky Petr Hnátík. Na hřiště včera přišel dědeček chlapce a další příbuzní. Přinášeli kytice na místo, kde jejich Tomáš vydechl naposledy. Kliknutím zvětšetePo okolí se rozléhal pláč, potlačované vzlyky i naprosto zoufalý křik chlapcova dědečka, který nedokázal zvládnout strašnou bolest. Na hřiště ale zamířili i muži z kriminálky, kteří zkoumali branky, jejich upevnění a způsob, jakým se brána mohla zřítit. Salesián Jan Vyhnálek tvrdí, že na hřišti byli s dětmi celou dobu dospělí. „Byl tam dozor, neštěstí se ale nedalo zabránit. Vyšetřuje nás policie,“ přiznal s tím, že nedokáže říct, jestli cítí tíhu zodpovědnosti.
Žena z domu naproti hřišti, která má balkon přímo u hrací plochy, si ale myslí něco jiného. „S dětmi bývá občas na hřišti farář, často jsou ale bez dozoru. Už jsme si mockrát stěžovali, že dělají nepořádek, kopou do mantinelů a dělají strašný hluk. Nikdo na ně ale většinou nedohlíží a všem je jedno, co se tu děje,“ zlobí se žena, kterou hluk z hřiště ruší celé dny.

Branka zabíjela dvakrát

Za poslední dobu je to už druhý případ, kdy dítě umřelo poté, co se na něj zřítila branka na hřišti. 10. května spadla fotbalová branka na chlapce (†14) ve Velkých Opatovicích na Blanensku. Mladí fotbalisté po skončení tréninku bránu sklopili, aby ji odnesli a bylo možné posekat trávník, spodní část ale neudrželi a kovová konstrukce spadla chlapci na hlavu.


Autor: (tma)
Foto pro Aha!: Martin Čimický

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.