Boris Rösner (†55). Umíral na vozíčku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Boris Rösner (†55). Umíral na vozíčku!

Naposledy se Boris Rösner na veřejnosti objevil při předávání hereckých cen Thálie. Do konce života už mu v tu chvíli zbývalo jen pár měsíců.
Naposledy se Boris Rösner na veřejnosti objevil při předávání hereckých cen Thálie. Do konce života už mu v tu chvíli zbývalo jen pár měsíců. (Aha!: Dalibor PUCHTA)

PRAHA – Herec Boris Rösner (†55) před smrtí skončil na vozíčku! Mělo k tomu dojít kvůli metastázám jeho rakovinového nádoru do páteře a jater! Herec, který dlouho s nemocí statečně bojoval, nakonec už jen v bolestech a slzách čekal, až smrt přijde. Ač to zní krutě, nejen lékaři, ale i on sám věděl, že již není cesty zpět.

Poslední dny proplakal bolestí, smrt byla vysvobozením

A tak se se vším smířil. „Bylo mu tak zle, že smrt pro něj byla vysvobozením,“ potvrzuje i Borisova herecká kolegyně Věra Galatíková. Právě ona byla Rösnerovi před smrtí velice blízká, i díky tomu, že sama bojuje se zákeřnou rakovinou plic, stejnou nemocí, které podlehl Boris Rösner. Jaké utrpení musel pan Rösner před smrtí prožívat? Proč mu tělo vypovědělo službu a on, dříve chlap jako hora, skončil na vozíku? „V obratli, do kterého nádor metastázuje, se poruší pevnost a nastává jeho zborcení, které může přerušit míchu,“ popisuje průběh takovýchto onemocnění pražský lékař Martin Bognár s tím, že je mohou provázet i velké bolesti.

Boris Rösner, který ve středu večer po dlouhém boji podlehl rakovině, už má vypravený pohřeb! „Pohřeb se uskuteční ve středu 7. června v jedenáct hodin dopoledne z jeviště Národního divadla,“ řekla deníku Aha! mluvčí »zlaté kapličky«, kde populární herec působil, Kateřina Ondroušková. „Bylo mu tak zle, že smrt pro něj byla vysvobozením,“ okomentovala odchod milovaného kolegy Věra Galatíková.

Rösnerův stav se prudce zhoršil před několika týdny, kdy ho hospitalizovali na neurologické oddělení primáře Tomáše Bouzka v kladenské nemocnici. Jak vypadaly poslední hodiny tohoto populárního herce? „Gró příznaků odvisí od toho, kde se nádor nachází. Nádor totiž může uzavřít vzduchové cesty, to znamená, že ta daná oblast nedýchá. Může nastat krvácení, vykašlávání krve, dušnost,“ říká pražský lékař Martin Bognár.

V posledních týdnech prý nádory Rösnerovi metastázovaly do páteře a jater. Kvůli tomu herec částečně ochrnul a skončil na vozíčku. „V obratli, do kterého nádor metastázuje, se poruší pevnost a nastává jeho zborcení, které může přerušit míchu. Ne vždy je to provázeno bolestí, ale pokud ano, dávají se co nejsilnější analgetika. Každé onkologické onemocnění je dost nevyzpytatelné,“ popisuje Bognár nejčastější postup této choroby.

Odchodu herecké legendy lituje celý herecký svět, zarmoucení jsou i jeho příznivci. Rösner hrál desítky divadelních rolí, působil i ve filmu a v televizi.

* 25. ledna 1951, Opava† 31. května 2006, Kladno
Boris Rösner se narodil 25. ledna 1951 v Opavě, jeho matce, herečce Jarmile Horské, tehdy bylo pouhých devatenáct let.
Rodiče se rozvedli, když byl malému Borisovi rok.
První angažmá získal v libereckém Divadle F. X. Šaldy, v roce 1979 odešel do Městských divadel pražských, v roce 1987 do Národního divadla.
Byl ženatý, s manželkou Alicí mají dceru Gabrielu.
Na jevišti Národního divadla Rösner odehrál za dvacet let na osm desítek rolí, v poslední době asi nejvíce zaujal jako Harpagon v Molièrově Lakomci. Za tuto roli posbíral před dvěma lety domácí divadelní ocenění Thálie.
Hrál třeba ve filmech Chobotničky z II. patra nebo Černí baroni.
Jeho posledním filmem byla inscenace I ve smrti sami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.