POZOR! Tahle rajčata budou léčit rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

POZOR! Tahle rajčata budou léčit rakovinu!

Rajčata se pěstují ve speciálních sklenících!
Rajčata se pěstují ve speciálních sklenících! (pro Aha! – Marek Hofman)

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Rajčata ochrání před rakovinou děložního čípku. Speciální protirakovinnou zeleninu pěstují vědci z Biologického ústavu v Českých Budějovicích.

Geneticky mutovaná rajčata by měla fungovat především jako prevence. Vědci z Akademie věd do rostlin vkládají speciální geny, které v nich vytvářejí léčivé látky a ty pak působí proti rakovině. „Rostliny infikujeme upraveným virem, který nese gen, jehož bílkovinu potřebujeme. Buňky viru se v rajčeti namnoží a v krátké době se vytvoří velké množství potřebné látky,“ vysvětlil vědec Jindřich Bříza.

Jediná nevýhoda je, že se rajčata musejí pěstovat ve speciálních podmínkách, protože v přírodě nedosáhneme při dozrávání toho, aby byly všechny plody stejně velké a obsahovaly přesně požadovanou dávku vakcíny,“ dodal Bříza.

Pěstování takzvaných jedlých vakcín má podle odborníků velkou budoucnost. Vědci zkoušejí naočkovat například také brambory. „Jsou levné, ale hlavně se mohou pěstovat i v chudších zemích, kde je to nejvíc potřeba.“

Salát si ale z protirakovinné zeleniny neuděláte. Rostliny s léčivými účinky se vypěstují, pak se usuší, rozemelou a po přesném stanovení množství účinné látky skončí ve formě tablet či injekcí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.