Amputované nohy mají hrob! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Amputované nohy mají hrob!

Zástupce vedoucí motolského krematoria Pavel Marek ukazuje společný hrob na místním hřbitově.
Zástupce vedoucí motolského krematoria Pavel Marek ukazuje společný hrob na místním hřbitově. (Aha! – Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Amputované končetiny mají na hřbitově svůj vlastní hrob. Nepohřbívá se sice každá ruka nebo noha zvlášť ve vlastní rakvi a nepořádá se smuteční obřad, všechny však končí důstojně uloženy v zemi.

Stejně jako netušil ve slavné pentalogii filmových Básníků doktor Štěpán Šafránek v podání Pavla Kříže, kde skončila amputovaná noha starého Valeriána, neví ani většina skutečných chirurgů, co se děje s odoperovanými částmi lidského těla. „Likvidují se tak, jak udává zákon,“ byla jejich nejčastější odpověď. O ukládání částí lidských ostatků do společného hrobu na hřbitově věděl jen jediný!

Co se tedy děje v nemocnici s odoperovanou končetinou? „Po amputaci putuje na oddělení patologie, kde je podrobena histologickému vyšetření. Od nás z nemocnice odváží tzv. anatomický odpad pohřební služba do krematoria v Kladně. Na transport se ukládá do papírových rakví,“ popisuje mluvčí pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce Petr Mach. V rakvích končí třeba i placenty, které zajišťují výživu miminka v maminčině bříšku.

V krematoriu jsou pak rakve spalovány stejně jako zemřelí. „Jsou ze zákona evidovány pod číslem zpopelnění a místo jména je uvedeno: histologické zbytky,“ popisuje Julius Mlčoch, ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy.

Popel je uložený do uren a po určité době se ukládá do společného hrobu. „Společně s ním se ukládají urny z propadlých hrobů a ty, které si nikdo nevyzvedl. Vyhloubí se hrob, do nějž se ukládá pouze popel smísený se zemí, zasype se a místo se osází travním porostem,“ dodává ředitel Mlčoch.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.