Nemocnice dostanou hvězdičky jako hotely! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nemocnice dostanou hvězdičky jako hotely!

Na některé operace pacienti čekají celé roky. Ministerstvo zdravotnictví prý ještě letos stanoví maximální čekací lhůty.
Na některé operace pacienti čekají celé roky. Ministerstvo zdravotnictví prý ještě letos stanoví maximální čekací lhůty.

PRAHA – Hvězdičky od jedné do pěti (podle kvality) budou mít v budoucnu kromě hotelů i české nemocnice! Jedna a táž nemocnice dostane třeba pět hvězdiček za operace kyčlí a kolen, ale jen jednu hvězdičku za léčbu infarktů. Odborníci tak chtějí pacientům pomoci při volbě, kde se nechat léčit.


Podle MF Dnes, které se podařilo získat data z Národního referenčního centra, je prvním krokem k hodnocení jednotlivých činností porovnání toho, jak nemocnice umějí provést operaci totální endoprotézy – tedy vyměnit nemocný kloub (kyčel, koleno...) za umělý. A tam, kde udělají méně než 100 totálních endoprotéz ročně, by prý pacient jít neměl. „K ortopedovi, který jednou dvakrát do týdne neudělá totální endoprotézu, bych nikdy nešel,“ vysvětlil Radovan Kubeš z pražské Fakultní nemocnice Bulovka.

Kliknutím zvětšeteV současnosti centrum sbírá informace, jak nemocnice umějí léčit infarkty. Podrobnosti o svých výsledcích Národní referenční centrum zveřejní na internetové adrese www.jaksekdeleci.cz.


Autor: (ex)
Kliknutím zvětšeteFoto Aha! – Petr Novotný, Alexandr Malachovský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.