Souboj kuchařských špiček: Vařili jehněčí a lososa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Souboj kuchařských špiček: Vařili jehněčí a lososa

 (Aha! – Martin Pekárek)

BRNO – Opravdoví kuchařští mistři se včera utkali v gastronomické soutěži Bocuse d‘ Or Česká republika na brněnském výstavišti. Společně bojovali o postup do evropského kola soutěže, které se uskuteční v červenci v Norsku. Úkolem bylo připravit jedno jídlo z lososa a druhé z jehněčího.

Opravdoví kuchařští mistři se včera utkali v gastronomické soutěži Bocuse d‘ Or Česká republika na brněnském výstavišti. Společně bojovali o postup do evropského kola soutěže, které se uskuteční v červenci v Norsku. Úkolem bylo připravit jedno jídlo z lososa a druhé z jehněčího.

Kuchařské mistry čekaly čtyři hodiny perné práce. Každý kuchař měl proto k ruce i pomocného asistenta. Ten musel být podle přísných soutěžních pravidel mladší 22 let.

K uvařeným jídlům vznikaly také náročné přílohy a servírovat se muselo od každého pokrmu šest porcí.

Na správný chod dohlížela mezinárodní porota, která zkoumala čistotu v kuchyni, kontrolovala suroviny a samozřejmě hodnotila výsledný pokrm.

„Hodnotí se chuť a vůně, pak vizuální stránka, technická příprava v kuchyni a zpracování surovin. Základní suroviny jsou společné, zbytek je na každém kuchaři,“ popsal prezident soutěže Marek Raditsch.

Deník Aha! si kuchaře proklepl
  1. Pro jaké celebrity jste vařili?
  2. Který pokrm je pro vás nejsložitější?
  3. Jaké jídlo je vaše nejoblíbenější?
Lukáš Otáhal (22),
Flambée Gourmet Restaurant (Praha)
  1. „Připravoval jsem jídlo třeba pro herce Jeana-Claude Van Dama. Jako předkrm jsem mu servíroval tatarák z chřestu.“
  2. „Jako kuchař se nejvíc peru s kynutým knedlíkem.“
  3. „Moje nejoblíbenější jídlo jsou bramborové placky od babičky, která je taky kuchařka.“
Ladislav Douša (30),
Hotel Holiday Inn Prague Congres Centre (Praha)
  1. „Vařil jsem pro známé režiséry, dělal jsem pokrmy pro Karla Gotta nebo Lucii Bílou.“
  2. „Nedá se říci, které jídlo je nejsložitější. Důležitá je vhodná kombinace surovin a správné skloubení chutí a vůní. A taky ostrý nůž!“
  3. „Pochutnám si na české kuchyni, mám rád pečeného králíka nebo husičku.“
Josef Dufek (29),
Hotel Vinum Coeli, Dolní Kounice
  1. „Vařil jsem např. pro Miss ČR 2008 Kateřinu Sokolovou.“
  2. „Každé jídlo je pro mě výzva, baví mě pracovat s novými surovinami. Nejlepší ocenění pro mě je, když lidem chutná a pochválí mě. Naposled jsem připravoval mořského vlka s přílohou. To bylo náročné.“
  3. „Rád si dám smažený sýr nebo svíčkovou s knedlíkem.“
Petr Vlk (27),
Hotel Radisson SOS Alcron (Praha)
  1. „Chodí k nám hlavně politici, vařil jsem pro manžele Havlovy nebo Petru Buzkovou.“
  2. „Práce mě baví, takže pro mě žádné jídlo není složité. Je třeba neustále zkoušet něco nového a mít nápady.“
  3. „Mám rád českou kuchyni, knedlíky, svíčkovou a miluju polévky.“
Patrik Havlíček (27),
Mandarin Oriental (Praha)
  1. „V posledních dvou letech jsem krom dvou vařil pro všechny celebrity, které do Prahy přijely, ale jmenovat je nesmím.“
  2. „Nejtěžší jídlo, kde se dá snadno zkazit úplně všechno, je klasický guláš.“
  3. „Zbožňuju knedlíky jakkoliv, s čímkoliv.“
Marek Raditsch,
restauranty Kampa Group (Praha)
  1. Vařil jsem pro mnoho celebrit. Naposledy pro Lionela Richieho mušle a mořskou rybu, mé jídlo jedli i Angelina Jolie s manželem, Bruce Willis, Calvin Klein nebo Sean Connery.“
  2. „S výtvorem nikdy nejsem spokojený.“
  3. „Mám rád českou i exotickou kuchyni, záleží na náladě.“
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.