Souboj kuchařských špiček: Vařili jehněčí a lososa
BRNO – Opravdoví kuchařští mistři se včera utkali v gastronomické soutěži Bocuse d‘ Or Česká republika na brněnském výstavišti. Společně bojovali o postup do evropského kola soutěže, které se uskuteční v červenci v Norsku. Úkolem bylo připravit jedno jídlo z lososa a druhé z jehněčího.
Opravdoví kuchařští mistři se včera utkali v gastronomické soutěži Bocuse d‘ Or Česká republika na brněnském výstavišti. Společně bojovali o postup do evropského kola soutěže, které se uskuteční v červenci v Norsku. Úkolem bylo připravit jedno jídlo z lososa a druhé z jehněčího.
Kuchařské mistry čekaly čtyři hodiny perné práce. Každý kuchař měl proto k ruce i pomocného asistenta. Ten musel být podle přísných soutěžních pravidel mladší 22 let.
K uvařeným jídlům vznikaly také náročné přílohy a servírovat se muselo od každého pokrmu šest porcí.
Na správný chod dohlížela mezinárodní porota, která zkoumala čistotu v kuchyni, kontrolovala suroviny a samozřejmě hodnotila výsledný pokrm.
„Hodnotí se chuť a vůně, pak vizuální stránka, technická příprava v kuchyni a zpracování surovin. Základní suroviny jsou společné, zbytek je na každém kuchaři,“ popsal prezident soutěže Marek Raditsch.
Deník Aha! si kuchaře proklepl
-
Pro jaké celebrity jste vařili?
-
Který pokrm je pro vás nejsložitější?
-
Jaké jídlo je vaše nejoblíbenější?
Lukáš Otáhal (22),
Flambée Gourmet Restaurant (Praha)
-
„Připravoval jsem jídlo třeba pro herce Jeana-Claude Van Dama. Jako předkrm jsem mu servíroval tatarák z chřestu.“
-
„Jako kuchař se nejvíc peru s kynutým knedlíkem.“
-
„Moje nejoblíbenější jídlo jsou bramborové placky od babičky, která je taky kuchařka.“
Ladislav Douša (30),
Hotel Holiday Inn Prague Congres Centre (Praha)
-
„Vařil jsem pro známé režiséry, dělal jsem pokrmy pro Karla Gotta nebo Lucii Bílou.“
-
„Nedá se říci, které jídlo je nejsložitější. Důležitá je vhodná kombinace surovin a správné skloubení chutí a vůní. A taky ostrý nůž!“
-
„Pochutnám si na české kuchyni, mám rád pečeného králíka nebo husičku.“
Josef Dufek (29),
Hotel Vinum Coeli, Dolní Kounice
-
„Vařil jsem např. pro Miss ČR 2008 Kateřinu Sokolovou.“
-
„Každé jídlo je pro mě výzva, baví mě pracovat s novými surovinami. Nejlepší ocenění pro mě je, když lidem chutná a pochválí mě. Naposled jsem připravoval mořského vlka s přílohou. To bylo náročné.“
-
„Rád si dám smažený sýr nebo svíčkovou s knedlíkem.“
Petr Vlk (27),
Hotel Radisson SOS Alcron (Praha)
-
„Chodí k nám hlavně politici, vařil jsem pro manžele Havlovy nebo Petru Buzkovou.“
-
„Práce mě baví, takže pro mě žádné jídlo není složité. Je třeba neustále zkoušet něco nového a mít nápady.“
-
„Mám rád českou kuchyni, knedlíky, svíčkovou a miluju polévky.“
Patrik Havlíček (27),
Mandarin Oriental (Praha)
-
„V posledních dvou letech jsem krom dvou vařil pro všechny celebrity, které do Prahy přijely, ale jmenovat je nesmím.“
-
„Nejtěžší jídlo, kde se dá snadno zkazit úplně všechno, je klasický guláš.“
-
„Zbožňuju knedlíky jakkoliv, s čímkoliv.“
Marek Raditsch,
restauranty Kampa Group (Praha)
-
Vařil jsem pro mnoho celebrit. Naposledy pro Lionela Richieho mušle a mořskou rybu, mé jídlo jedli i Angelina Jolie s manželem, Bruce Willis, Calvin Klein nebo Sean Connery.“
-
„S výtvorem nikdy nejsem spokojený.“
-
„Mám rád českou i exotickou kuchyni, záleží na náladě.“