Domy hrůzy! Nikdo je nechce... Místa, kde zabíjeli Stodolovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Domy hrůzy! Nikdo je nechce... Místa, kde zabíjeli Stodolovi

Jaroslav Stodola (41) Doživotní trest si odpykává ve věznici Valdice. Stodola svou ženu Danu, která s ním nekomunikuje, stále miluje. „Chtěl bych ji vidět. Ale za to, co mi udělala, bych ji zabil!“ prohlásil loni.
Jaroslav Stodola (41) Doživotní trest si odpykává ve věznici Valdice. Stodola svou ženu Danu, která s ním nekomunikuje, stále miluje. „Chtěl bych ji vidět. Ale za to, co mi udělala, bych ji zabil!“ prohlásil loni.  (Aha! – Martin Pekárek, Josef Mašek, ČTK)

SLAVOŠOV Už je to 5 let od chvíle, kdy policie zatkla dvojici sériových vrahů – manžele Stodolovy. Jejich řádění začalo v malé vísce na Kutnohorsku, ve Slavošově. Nyní je tu ticho a pusto. V domech, ve kterých se vraždilo, se nikomu natrvalo žít nechce. „A kdo by navíc mířil do vesnice, kde nic není? Už jsme tu jen my starý a už tu taky dožijeme,“ jedním hlasem se shodují sousedé.

Ačkoliv už je to 5 let, ani teď se obyvatelé Slavošova nechtějí příliš vracet k událostem, které vísku tehdy tak nechvalně proslavily. „Kdyby je nezatkli, pobili by nás tu všechny,“ říká slavošovský starousedlík Vaněček.

Stodolovi, kteří patří k největším sériovým vrahům v českých dějinách, bydleli ve Slavošově v pronajatém domku s číslem 31. Hned za nimi žil statkář Šanda. „Stodola u něj byl pořád,“ vzpomíná jeden ze slavošovských pamětníků, kteří se na nás přišli podívat z motorestu Kristínka. Přece jenom, na návštěvy z novin už tu pár let nejsou zvyklí...

V listopadu 2001 začala šílená série právě vraždou statkáře Stanislava Šandy. „Moc dobře si pamatuju, jak Stodola v hospodě naříkal, na pohřbu dokonce Šandovi zvonil umíráček...“ kroutí hlavou Vaněček a ostatní sousedé přizvukují. Všichni si dobře vzpomínají i na to, jak nedlouho po Šandově smrti zmizela i Růžena Skohoutilová. Ta bydlela v uličce za domkem Stodolových... Vraždící manžele ale nikdo nepodezříval, a tak zabíjeli a okrádali další. V okolí Slavošova i jinde. V říjnu 2002 brutálně zabili Josefa Malinu, který bydlel přes silnici, jen pár kroků od Stodolových. A tím se uzavřel slavošovský kruh, z domku, ve kterém žili Stodolovi v pronájmu, nemuseli ujít víc než 50 metrů ke svým obětem. Možná i proto dvojici nikdo nepodezříval. Pod svícnem totiž někdy bývá opravdu tma...

Domek, ve kterém žili Stodolovi, se jeho majitelka Jana Malinová snažila prodat přes tři roky. Před třemi měsíci se jí to konečně povedlo. I tak je ale dům prázdný a nový majitel sem zatím jezdí jenom zřídka. Přesto už tu má trvalé bydliště a brzy se sem chce nastěhovat natrvalo. „Už jsme viděli řemeslníky, tak asi budou dům přestavovat. Dlouho tam nikdo nebyl,“ prozradil Vaněček. Komu by se taky chtělo bydlet v domě, ve kterém manželé plánovali vraždy starých lidí?

Jenže Stodolovic baráček není jediný neobydlený dům ve Slavošově. Taky dům po Stanislavu Šandovi zeje po většinu roku prázdnotou. „Usedlost jsme podědili, ale do Slavošova jezdíme jenom v létě na víkendy. Prodat ji ale nechceme,“ řekl současný majitel domu pan Doškář. I ostatní nemovitosti spojené se jménem Stodolových sice už našly nové vlastníky, ale jen málokomu se v nich chce trvale žít.

  • Kliknutím zvětšeteSamota Josefa Peroutky v Hrádku
    Josef Peroutka na Stodolovy vyzrál a jen díky lsti přežil. Manželé se k němu vydali ze Slavošova, naštěstí staříkovi neublížili. Ten jim totiž namluvil, že se co chvíli vrátí jeho syn. Díky Peroutkově svědectví policie Stodolovy dopadla. Teď je v Hrádku ticho a pusto. „Peroutka před rokem umřel. Měl nějaké operace a potíže se zdravím. Teď tam nikdo nežije,“ prozradila nám babička z Měchonic, která Peroutku dobře znala.
  • Kliknutím zvětšeteDům manželů Králových v Měchonicích
    Na tu vraždu si v Měchonicích dobře pamatují, kdyby se k ní ale Stodolovi nepřiznali, asi by navždy zůstala sebevraždou. „Tenkrát to byl šok, vždyť je tu jen pár domků, takovou věc nezapomenete,“ vzpomíná babička, která bydlí v domku vedle baráčku po Králových. „Teď to patří nějakým emigrantům ze Švýcarska. Jezdí sem ale jenom málo...“
  • Kliknutím zvětšeteDům Růženy Skohoutilové
    „Její hlavní chyba byla, že tehdy na pohřbu starýho Šandy řekla, že moc dobře ví, kdo ho zabil...“ vzpomínají místní na babku Skohoutilovou. Pravda je, že uplynulo jen pár dní od vraždy Šandy, a Skohoutilová zmizela. I její dům se prodal, jenže majitel je z Českých Budějovic a do Slavošova nejezdí. „Je to prázdné,“ shodují se místní.
  • Kliknutím zvětšeteUsedlost statkáře Šandy
    V domě, který těsně sousedí s baráčkem Stodolových, žil Stanislav Šanda. V restituci toho dostal hodně, a to asi Stodolovy lákalo nejvíc. Souseda bez výčitek zardousili a okradli. Dům patří Šandovým dědicům – rodině Doškářově. Ti sem ale jezdí jenom na víkendy.
  • Kliknutím zvětšeteBaráček Josefa Maliny
    Snad jenom tady, v místě, kde Stodolovi uškrtili staříka Malinu, to žije. Na zahrádce pobíhají dva pejsci, v oknech visí záclony a bydlí tu mladá rodina. Manželé Lapáčkovi s malým synkem Filipem věděli, do čeho jdou, domek koupili už rok po vraždě Maliny – za 400 000 Kč. „Nejhorší pocity jsem ze začátku měla na půdě, kam Stodolovi dovlekli tělo Maliny. Ale zvykla jsem si,“ řekla Hana Lapáčková. V místnosti, kde Stodola Malinu uškrtil, je teď dětský pokoj.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Dům masových vrahů prodali pod cenou

SLAVOŠOV – V domě, ze kterého nedávno zmizelo číslo popisné 31, Stodolovi spřádali své šílené plány. Majitelka Jana Malinová se ho snažila prodat od roku 2004. Dokonce v domě i chvíli žila se svým dítětem. „Ale bála jsem se tam.“

Dům se podařilo prodat až před třemi měsíci. „Koupili jsme ho, i když jsme znali jeho historii. Mluvili jsme se starousedlíky, takže jsme věděli, do čeho jdeme. Pro mě to je, jako kdyby tam bydlel kdokoliv jiný. Asi by to bylo trošku jiný, kdyby se vraždilo přímo tam. S dětmi bych do toho asi nešel...“ řekl čerstvý majitel domku Radek Toulec.

Ten se i s rodinou chystá do Slavošova odejít natrvalo. „Práci už mám dohodnutou ve Zruči, jen s platem půjdu trochu dolů,“ nebojí se Toulec odchodu na vesnici. Dům byl tři roky prázdný, přesto je prý ve velmi dobrém stavu: „Teď je to uvnitř rozbouraný, předěláváme elektriku i vodu. Nastěhovat bychom se chtěli v létě.“

A kolik podsklepený dům 5+1 po vraždící dvojici nového majitele stál? „Slevili nám ještě o 100 tisíc, takže dům vyšel na 1 190 000 korun,“ prozradil Toulec.

Kauza manželů Stodolových, kteří zabili osm lidí

  • 16. 11. 2001 – Ve Slavošově byl zavražděn Stanislav Šanda (†75).
  • 28. 11. 2002 – Ve Slavošově byla zavražděna Růžena Skohoutilová (†68). Její tělo vykopal na zahradě až v květnu 2002 její zeť...
  • 30. 7. 2002 – V Měchonicích, nedaleko od Slavošova, byli zavražděni manželé Královi (†66 a †62).
  • 15. 8. 2002 – V Kardašově Řečici byla zavražděna Marie Čondlová (†78).
  • 28. 10. 2002 –Ve Slavošově byl zavražděn Josef Malina (†81).
  • 1.12. 2002 – V Brněnci na Svitavsku byly zabity sestry Helena Cerháková (†52) a Dagmar Weissová (†62), Jejich matka (92) brutální útok přežila.
  • Únor 2003 – V Hrádku, nedaleko Slavošova, byl napaden Josef Peroutka. Téměř vzápětí policie Stodolovy zatýká.
  • Duben 2004 – Stodolovi byli odsouzeni k doživotnímu trestu.
  • Říjen 2006 – Manželství Stodolových bylo na popud Dany Stodolové rozvedeno.

5.3.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.