Bezva kšeft pro Kaplického: Když knihovnu nepostaví... Dostane 5 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Bezva kšeft pro Kaplického: Když knihovnu nepostaví... Dostane 5 milionů!

Jan Kaplický
Jan Kaplický (Aha! – Marek Pátek)

PRAHA – Architektovi Janu Kaplickému (70) se projekt nové Národní knihovny na Letné opravdu vyplatil. Za vítězství v architektonické soutěži už získal přibližně 4,5 milionu korun.

Architektovi Janu Kaplickému (70) se projekt nové Národní knihovny na Letné opravdu vyplatil. Za vítězství v architektonické soutěži už získal přibližně 4,5 milionu korun. Když se »chobotnice« postaví, čeká ho další několikamilionová odměna. Nyní se ale objevila šokující zpráva. Pokud se rozhodne od projektu ustoupit, získá navíc jako odškodné 5 milionů korun. A jak je to možné?

Soutěž na Národní knihovnu se pořádala podle pravidel Mezinárodní unie architektů. Podle nich má vítěz v případě, že se jeho návrh nebude realizovat, nárok na odškodnění ve výši odměny za první místo a může také svůj oceněný návrh realizovat jinde. Odměna byla v Kaplického případě 160 tisíc eur, což bylo tehdy asi 4,5 milionu korun. Takovou výsadu zatím žádný z českých architektů v soutěžích nikdy neměl.

Národní knihovna si evidentně Kaplického dost předchází. „Pro stát to je extrémně nevýhodné,“ řekl Lidovým novinám zdroj blízký týmu Národní knihovna. A Kaplický? Otázky týkající se financí architekta rozčilují. „Myslete normálně. Když vás to zajímá, ptejte se toho idiota, který to prohlašuje,“ řekl LN s tím, že víc se k tomu vyjadřovat nebude.

Zda nakonec »chobotnice« na Letné bude, zatím není jasné. Ve středu měl tým Národní knihovna vynést rozhodnutí. To ale nepadlo a čeká se na rozhodnutí antimonopolního úřadu. Kaplický je průtahy rozladěn a zvažuje žalobu na Prahu k mezinárodnímu soudu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.