První Čech ve vesmíru! Dnes je to právě 30 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

První Čech ve vesmíru! Dnes je to právě 30 let

Vladimír Remek má ojedinělé prvenství - stal se naším prvním kosmonautem, který letěl do vesmíru.
Vladimír Remek má ojedinělé prvenství - stal se naším prvním kosmonautem, který letěl do vesmíru.

Přesně před třiceti lety, 2. března 1978, se za ohromného rachotu začala z kosmodromu Bajkonur pomalu zvedat obrovská kosmická loď Sojuz 28. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, vždyť do kosmu se v té době létalo už 17 let!


Unikátní na tomto letu byl však fakt, že na skafandru jednoho z mužů nebyla ani sovětská, ani americká vlajka! Levý rukáv skafandru totiž zdobila česko- slovenská vlajka! Po Sovětech a Američanech se jako zástupce třetí národnosti vypravil do vesmíru česko- slovenský vojenský pilot – Vladimír Remek (59)!

Vladimír Remek:
Když jsem byl mladý, tak jsem euforicky tvrdil, že tenhle pohled mi zůstane až do smrti. Teď říkám, že mi zůstane do té doby, než mě skleróza zbaví paměti.

Strach nemá ve vesmíru místo

Vladimír Remek, tehdy už kapitán československého vojenského letectva, byl vybrán pro vesmírnou cestu na palubě lodi Sojuz 28 společně s velitelem letu, sovětským kosmonautem plukovníkem Alexejem Gubarevem. Remkova funkce se oficiálně nazývala kosmonaut – výzkumník. Kliknutím zvětšetePozději Vladimír Remek přiznal, že strach cítil, protože je to lidské, ale ve chvíli kdy se raketa odlepila od země všechny podobné pocity zmizely, protože před oběma kosmonauty stály důležité úkoly, které nelze plnit, když se člověku klepou ruce strachy.

Kliknutím zvětšeteOba kosmonauti nějaký čas ve vesmíru pracovali na palubě orbitálního komplexu Saljut 6 na technologických, astronomických a lékařsko-biologických experimentech a po 7 dnech, 22 hodinách a 18 minutách bezpečně přistáli s přistávacím modulem v moři.

Kam Remek zmizel?

Po návratu na Zemi Vladimír Remek působil ve výzkumném vojenském pracovišti v pražských Kbelích, později se stal ředitelem Vojenského muzea letectví a kosmonautiky. V roce 1995 odešel z armády a díky svým kontaktům v Rusku se stal obchodním zástupcem ČZ Strakonice. Byl také generálním ředitelem česko-ruského podniku a obchodním radou na českém velvyslanectví v Moskvě. V roce 2004 byl jako nestraník na kandidátce KSČM zvolen do Evropského parlamentu, kde pracuje dodnes. Je zřejmě jediným europoslancem, podle kterého je pojmenována planetka, konkrétně malá planeta číslo 2552.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Autor: (mik)
Foto ČTK, Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.