Zdrcení rodiče: Vyměnili nám mrtvolku dítěte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zdrcení rodiče: Vyměnili nám mrtvolku dítěte!

V této rakvi měl být Benjamín pohřbený.
V této rakvi měl být Benjamín pohřbený.

JIHLAVA – Šok utrpěli včera před začátkem pohřbu rodiče dvoudenního Benjamína Hose. Novorozenec zemřel 4. února v třebíčské nemocnici a dnes měl být v Jihlavě pohřben.


Rodiče měli podezření, že tělo bylo zaměněno, a proto nechali před začátkem obřadu za asistence policie otevřít rakev. Rodiče poté prohlásili, že dítě není jejich a požádali o odběr vzorků DNA.

„To dítě vůbec nevypadá jako náš Benjamín,“ řekl TV Nova zdrcený otec Roman Straka. Matka Kamila Hosová již dříve obvinila třebíčskou nemocnici, že smrt jejího syna zavinila. Benjamínovi údajně proti její vůli provedli lumbální punkci, po které se jeho stav výrazně zhoršil. Záměna tělíček je tak jen poslední kapkou. Mluvčí společnosti Služby města Jihlavy provozující krematorium a pohřební službu Martin Málek pochybení rezolutně odmítá. Firma podle něj převzala tělíčko 19. února a žádné jiné takhle malé dítě v márnici v tu dobu neleželo. „Rodiče si je dlouho nevyzvedli, nemocnice dítě údajně chtěla nechat pohřbít na náklady města. Pak se však rodiče ozvali a domluvili obřad,“ uvedl Málek. Mrtvolku si převzala policie, aby provedla testy DNA, které stoprocentně určí, zda skutečně jde o Benjamína. „Tělo bylo v zapečetěné rakvi převezeno do Ústavu soudního lékařství v Brně. Výsledky testů by měly být známy v nejbližších dnech,“ řekla jihlavská policejní mluvčí Jaroslava Slavíková. „Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizích práv,“ dodala.

A proč podle nemocnice malý Benjamín vlastně zemřel? Ředitel třebíčské nemocnice Petr Mayer tvrdí, že se u něj krátce po porodu přes maximální péči rozvinulo selhání několika orgánů. Lékaři proto zajistili převoz dítěte na specializované pracoviště ve fakultní nemocnici v Brně. Během předávání specialistům novorozenec zemřel. Úmrtí novorozence prošetřoval i Kraj Vysočina, který je zřizovatelem nemocnice. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Pavla Hájka byl novorozenec v rodině údajně osmým dítětem, jedno z nich časem zemřelo.

Zase záměna?

Loni na podzim pracovníci jihlavské městské pohřební služby zaměnili těla dvou žen. Na záměnu přišli pozůstalí začátkem listopadu při smutečním obřadu, když po otevření rakve zjistili, že v ní neleží jejich babička. Jihlavští radní pak postihli tříměsíčními srážkami z platu jednatele Služeb města Jihlavy a čtyři zaměstnance pohřební služby.


Autor: (dom, ČTK)
Foto repro TV Nova

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.